Hlavní obsah

Drobil: Michálek měl nahrávky několik měsíců a neřekl mi to

Právo, dan

Odstupující ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) řekl v souvislosti s kauzou nahrávek naznačujících korupci v rozhovoru pro Právo, že ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek měl nahrávky několik měsíců a neinformoval o nich.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Článek

Podle vás jste pochybil jen tím, že jste si vybral špatné spolupracovníky. Odkud se s nimi znáte?

Jediné moje pochybení je v personální rovině. Mrzí mě o to více, že se s těmi lidmi znám a spolupracuji s nimi již skoro deset let. To se týká Martina Knetiga. On se pohyboval v bankovním a finančním prostředí a v létě jsem ho požádal, aby mi pomohl najít člověka do čela Státního fondu životního prostředí, protože jsem avizoval, že chci fond změnit na Zelenou banku. On mi doporučil Libora Michálka jako svého dlouhodobého přítele.

Necítíte jako pochybení, že jste doporučil panu Michálkovi zničit nahrávky, které mají svědčit proti Knetigovi a vám?

Pan Michálek je podle mého naprosto nedůvěryhodná osoba, protože nahrávku měl již několik měsíců a neinformoval o ní ministra. A místo na policii předal nahrávku novináři Kroupovi. Pokud má takto fungovat stát, tak si tady nebude nikdo ničím jistý.

Musím říci, že jsem o obsahu nahrávky nevěděl. Věděl jsem pouze od pana Knetiga, že nějaká nahrávka existuje a že ho tou nahrávkou de facto vydíral. Já jsem při vědomí toho, že má nějakou nahrávku, panu Michálkovi řekl, že si lidsky neumím představit, že může dojít k narovnání vztahů mezi ním a panem Knetigem, dokud mezi nimi bude ta nahrávka. A navrhl jsem mu, že by měl tu nahrávku panu Knetigovi odevzdat nebo ho s ní seznámit.

Dále jsem mu řekl: Pokud si nedokážete toto představit, tak bych o vás nerad přišel, protože jako projektový manažer jste schopný dokončit transformaci fondu na Zelenou banku, tak to pojďte udělat z pozice náměstka ministra pro státní správu.

Ještě jsem mu řekl jednu věc, pokud nahrávka obsahuje něco závažného, tak ať odejde na nejbližší úřadovnu policie, anebo aby ji zničil. Za tím si stojím, protože jsem mu říkal, že pokud bude doba mezi tím, co ji nahrál a co ji odevzdá na policii dlouhá, tak vám nikdo neuvěří, že jste ten dobrý a pan Knetig špatný, ale že jste jen vyděrač.

Proč jste nechtěl ty nahrávky slyšet?

To není můj svět. Já jsem si nikdy nikoho nenahrál.

Co říkáte na to, že váš poradce Knetig mluvil o tom, že potřebuje peníze na vaši kariéru?

To považuji za úplnou hloupost.

Bude to mít ještě dohru v ODS?

To se musíte zeptat předsedy ODS. Necítím se vinný ničím jiným než personálním selháním, ale tato vláda si dala do vínku boj proti korupci a já jsem Petru Nečasovi řekl, že ačkoli si myslím, že jde o mediální hrátky, tak nebudu ani vteřinu zpochybňovat kredibilitu vlády, ODS a pozici premiéra vůči koaličním partnerům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám