Hlavní obsah

Na nejmenší obec v Česku spadlo nejvíc sněhu

– Přebuz
Právo, Martin Polák

Když se ve středu ráno vzbudili obyvatelé krušnohorské Přebuzi na Sokolovsku, nestačili se divit. Sami se považují za horaly, ale takovou dávku sněhu už dlouho neviděli. Přebuz je jedna z nejmenších obcí v Česku se 77 obyvateli, nicméně za posledních dny tam spadlo snad nejvíc sněhu v zemi, jen z úterý na středu to bylo přibližně 60 centimetrů.

Článek

Na sedm desítek jejích obyvatel tak zůstalo odříznuto od zbytku světa. „Ráno na sedmou ani nepřijel autobus, děti se nedostaly do školy v Rotavě,“ líčila jedna z obyvatelek Václava Šneibergová. Bariéry u některých domů dosahují výšky dospělého člověka.

Na silnici vedoucí k obci se tvořily sněhové jazyky a bariéry, silničáři nakonec cestu uzavřeli. „Pořád sněží, už několik dní, sněhu tady máme skoro metr a půl. Pořád tu odhazujeme sníh,“ popisuje v Přebuzi Šneibergová.

Ta říká, že lidé jsou na podobné situace zvyklí, ale letošní zima je jiná. Prý pomalu připomíná dobu před několika lety, kdy Přebuzi musela na pomoc přijet armáda se svou technikou. Prodejna v obci není. „Počítáme s tím, tak nakupujeme, například pečivo do mrazáku,“ říká. Lékař v městečku neordinuje, ale naštěstí ve středu do večera tam nemusela ani záchranka.

„Dříve byly u silnice sněhové zábrany, ty však někdo rozkradl a dnes citelně chybí,“ vysvětluje starostka Helena Přibilová (nez.), proč je v zimně silnice těžko sjízdná.

Přes kalamitní stav ale tamní penzión otevřel restauraci. „Otázka je, jestli někdo dorazí,“ řekla manželka majitele penzionu Daniela Jochmanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám