Hlavní obsah

Sněmovna schválila rozpočet se schodkem 135 miliard

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu schválili rozpočet pro rok 2011. Deficit by měl v příštím roce podle návrhu dosáhnout 135 miliard korun. Proti rozpočtu hlasovalo 75 poslanců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Vládní koalice smetla pozměňovací návrhy opozice, jimiž chtěla převážně ČSSD příští rozpočet ovlivnit. Například k návrhu Jiřího Šlégra (ČSSD) vyjádřil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) „velmi naléhavý zcela zásadní nesouhlas“.

Zato byl schválen pozměňovací návrh premiéra Petra Nečase (ODS), který žádal z rezerv část peněz na podporu vědy a výzkumu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vláda při hlasování o rozpočtu: Miroslav Kalousek, Karel Schwarzenberg (oba TOP 09), Petr Nečas (ODS), Radek John, Vít Bárta (oba VV), Leoš Heger (TOP 09), Jiří Pospíšil a Pavel drobil (oba ODS); za pultem šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS)

Na konci rozpravy poděkoval Kalousek všem, že „zapomněli na takzvané porcování medvěda“, jak se ve sněmovní hantýrce nazývají snahy poslanců pomocí pozměňovacích návrhů „urvat“ část peněz z veřejného rozpočtu na různé účely ve svých regionech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) si gratuluje s ministrem vnitra Radkem Johnem (VV), vedle nich Petr Nečas (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Schvalování asi nejdůležitějšího zákona roku se neobešlo bez sporů. Mezi kritiky rozpočtu vystoupil jako první expředseda ČSSD a někdejší premiér Jiří Paroubek. Prohlásil například, že v důsledku vládních opatření se může růst hospodářství v příštím roce přiblížit nule, což bude znamenat, že v rozpočtu budou chybět peníze. Navržený schodek 135 miliard korun je tak podle něj chimérou a zvýší se spíš na 160 miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám