Hlavní obsah

Taškařici ve Sněmovně ukončilo až vzájemné vinšování pevného zdraví

Novinky, jas

Ministr vnitra a předseda VV Radek John ve středu odpoledne, nadzvedl opozici, když se při projednávání rozpočtu vrátil ke kauze Pavla Drobila, který se rozhodl abdikovat. John oznámil usnesení poslaneckého klubu VV o tom, že poslanci této strany podpoří rozpočet, ale chtějí schůzku koaliční K9 k výběru nového policejního prezidenta. VV podle něj trvají na odchodu nynějšího policejního šéfa Oldřicha Martinů.

Foto: Petr Horník , Právo

Jeroným Tejc (ČSSD), Radek John (VV), Vít Bárta (VV) ve Sněmovně

Článek

Opozice následně Johna kritizovala, že jde o politický obchod, kdy se předsedové dvou vládních stran, kterým jde o udržení moci, dohodnou na tom, kdo bude policejním prezidentem.

„Nestavte se do role nějakého spasitele, myslím, že si to nezaslouží ani Sněmovna, ani lidé v této zemi,“ uvedl sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc.

John tuto interpretaci vzápětí odmítl s tím, že se strany chtějí domluvit na otevřené veřejné soutěži, při níž se vybere nejlepší kandidát. Poslanci ČSSD nicméně trvali na tom, že jde o politický kšeft. Tejc následně celé jednání označil za politickou taškařici.

Já zásadně protestuji, abyste této proceduře a tomuto zákonu říkal taškařice. To si běžte říkat někam jinam
ministr financí Miroslav Kalousek

To nevydržel ministr financí Miroslav Kalousek. „Já jsem jenom obyčejný, prostý ministr financí,“ konstatoval strážce státní kasy, aby vzápětí vyčinil Tejcovi, že při jednání o rozpočtu hovořil o taškařici.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) promlouvá k poslancům, za ním premiér Petr nečas (ODS), ministr vnitra Radek John (VV) a ministr dopravy Vít Bárta (VV).

"Já zásadně protestuji, abyste této proceduře a tomuto zákonu říkal taškařice. To si běžte říkat někam jinam,“ hřímal Kalousek.

Na Kalouska vzápětí reagoval David Rath (ČSSD). „Já si samozřejmě nemohu nechat ujít příležitost reagovat na etudu, kterou tady přednesl ministr financí,“ prohlásil poslanec.

„Jestli jsem dobře poslouchal, nepřeslechl jsem, že se označil pouze za sprostého ministra financí,“ dodal Rath na Kalouskovu adresu. Následně naznačil, že Kalousek možná nepochopil, o čem Tejc hovořil.

„Taškařici“ ukončil šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, který popřál Rathovi pevné zdraví v adventním čase. Rath následně popřál všem poslancům i občanům jak pevné zdraví, tak „pevné nervy s touto vládou“.

Reklama

Výběr článků

Načítám