Hlavní obsah

Ministr Drobil oznámil rezignaci

• Aktualizováno

Ministr životního prostředí Pavel Drobil oznámil, že premiérovi navrhl rezignaci na svůj post. Se svým záměrem rezignovat seznámil Petra Nečase již v pondělí. Následně se dohodli, že Drobil abdikuje až poté, co udělá potřebné personální změny, a poté, co bude schválen státní rozpočet. Nečas mu nadále věří a po vyšetření celé kauzy s ním počítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odstupující ministr životního prostředí Pavel Drobil a premiér Petr Nečas se dohodli už v pondělí, že ministrova rezignace může proběhnout až po personálních změnách na ministerstvu a schválení rozpočtu.

Článek

"Rozhodl jsem se žádným způsobem nedovolit zneužití této mediální kauzy k diskreditaci vlády premiéra Petra Nečase a Občanské demokratické strany," vysvětlil Drobil svůj odchod z vlády, o který prý požádal Nečase už v pondělí, ale s tím, aby mohl odejít až po vyřešení "personální situace" na SFŽP.

Nechtěl prý připustit, aby "lidé, kteří nahrávají své spolupracovníky nebo vyprávějí pohádky o údajných úkolech od ministra, dále mohli v tomto resortu pracovat".

Nečas: Pochybil jen ve výběru spolupracovníků

Nečas na tiskové konferenci uvedl, že bude záležitost řešit s prezidentem Václavem Klausem. Za jediné Drobilovo pochybení označil manažersky nezvládnutý výběr spolupracovníků.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odstupující ministr životního prostředí Pavel Drobil a premiér Petr Nečas se dohodli už v pondělí, že ministrova rezignace může proběhnout až po personálních změnách na ministerstvu a schválení rozpočtu.

Drobil podle MfD žádal šéfa SFŽP Libora Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že ministrův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami. Získané prostředky měly podle Knetiga směřovat na financování ODS a Drobilovy politické kariéry.

Drobil již v úterý oznámil, že Michálka odvolal z funkce a že přestal spolupracovat s Knetigem a Fibingra poslal na nucenou dovolenou.

Opozice oznámila hlasování o nedůvěře vládě

Po Drobilově odvolání volala na středeční schůzi Sněmovny opozice. ČSSD oznámila, že bude kvůli této kauze iniciovat hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu.

Nic na tom nezměnilo ani oznámení o rezignaci. Podle stranického lídra Bohuslava Sobotky se totiž objevují v kauze nové informace a skutečnosti. „Pan premiér Nečas odmítl vysvětlit, jaká byla role úřadu vlády,“ uvedl Sobotka na mimořádné tiskové konferenci. Poslanci soc. dem. se dle jeho slov sejdou ve čtvrtek ráno, kdy rozhodnou, zda žádost o hlasování o nedůvěře podají.

O Drobilovi jednala koalice i ODS

Po přerušení dopoledního jednání došlo na schůzku vedení koaličních stran, takzvané K9, kde se podle všeho jednalo o Drobilově budoucnosti. Následně o kauze jednala sama ODS.

Nečas ještě dopoledne tvrdil, že Drobil má jeho důvěru, neboť okamžitě podnikl personální opatření a zadal audit ve Státním fondu životního prostředí.

Kauzu mezitím začal řešit i protikorupční útvar policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám