Hlavní obsah

Z gorily Moji už je slečna, oslavila šesté narozeniny

Novinky, Karolina Zarzycká
Praha

Kdo si pamatuje narození gorilího miminka Moji v pražské zoo, a to dokonce z přímého přenosu, těžko uvěří, že od onoho šťastného okamžiku uplynulo již šest let. Vlastně už by mohla jít do školy.

Článek

Jak říkají ošetřovatelé Moji, nedělní oslava šestých narozenin prvního gorilího mláděte narozeného v České republice tak trochu zanikla ve víru událostí, které se v posledních dnech v gorilím pavilonu pražské zoo odehrávají. Do pavilonu totiž přibyl nový přírůstek, samice Bikira.

"Právě v těchto dnech si každý, kdo Moju od narození sleduje, musí uvědomit, jak velká proměna nastala, kolik napětí, strachu a hlavně radosti jsme všichni za těch šest let s pražskými gorilami prožili. Moja už není to miminko k zulíbání, ale to nás nemusí mrzet, vždyť v pavilonu jsou dvě další miminka a všichni věří, že zdaleka ne poslední. I proto přijela Bikira, nová krev, která vnesla do života tlupy vítr," říkají ošetřovatelé.

Moja si údajně stále ještě užívá privilegií gorilího mláděte, rodina ji chrání ve střetech s tetou Bikirou, ale tato ochrana je stále omezenější. Nemá už svého osobního strážce, svou tetu, nemá přednost u jídla, nemá partnera ve spánku, ke komu se přitulit.

Moja zhruba za rok z Prahy odejde

"Nemusíme ji však litovat, takový je běh gorilího života a pro všechny to znamená jediné, Moja bude muset brzy dostat šanci v nové rodině. Bude se nám všem stýskat, Moja k pražské zoo patří, vždyť je jejím nejoblíbenějším zvířetem. Ale bylo by sobecké se s jejím odchodem nesmířit," popsal zoolog Martin Smrček pocity ošetřovatelů, jaké mají dnes, když je zhruba za rok čeká odchod Moji do nového působiště.

Novinky zajímalo, zdali už se ví, kdy a kam Moja zamíří. "S výběrem budoucí destinace nám pomůže koordinátor evropského chovu goril. Zhruba za rok by Moja měla odejít z pražské zoo, neboť by bylo nežádoucí, aby ji začal pářit její vlastní otec," vysvětlila tisková mluvčí Zoo Praha Jana Ptačinská Jirátová důvody, proč si budou muset návštěvníci zvyknout na pražskou zoo bez Moji.

Reklama

Související články

Polovině primátů hrozí vyhubení

Polovině druhů a poddruhů primátů hrozí vyhubení, uvedli biologové, kteří sestavují Červenou knihu ohrožených druhů. Hlavním důvodem je klučení pralesů...

Gorila slavila svátek s Bílou a Bémem

Oslavou svátku gorilího samce Richarda zahájila v sobotu pražská zoo svou již 79. sezónu. Slunečné počasí přilákalo k jejím branám davy milovníků zvířat,...

Výběr článků

Načítám