Hlavní obsah

Poslanci budou schvalovat státní rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna se ve středu v závěrečném třetím čtení zabývá návrhem státního rozpočtu na příští rok. Poslanci, zejména z řad opozice, navrhli v minulých dnech řadu pozměňovacích návrhů. Šanci na schválení však má pouze dvojice návrhů koaličních zákonodárců. Základní parametry rozpočtu, který počítá se schodkem 135 miliard korun, již nemohou měnit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s šéfem kabinetu Petrem Nečasem (ODS)

Článek

Návrhů na přesuny peněz jsou desítky v řádech miliard korun. Největší se týkají na popud opoziční ČSSD zemědělců, kterým chce strana přidat přes sedm miliard korun na přímé platby.

Šanci má koaliční návrh předložený premiérem Petrem Nečasem (ODS), který chce přesunout v rozpočtu miliardu korun z nákladů na dluhovou službu ve prospěch vysokých škol. Poslanci by také měli podpořit požadavek Jitky Chalánkové (TOP 09) na posílení kapitoly ministerstva dopravy o 100 miliónů korun na dotace jízdného pro postižené lidi.

Úvod jednání byl poznamenán snahami opozice řešit na plénu kauzu ministra životního prostředí Pavla Drobila. ČSSD i KSČM vyzvaly premiéra, aby jej odvolal. [celá zpráva]

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) požádal opoziční zákonodárce, aby si nebrali rozpočet jako rukojmí.

Policisté a hasiči chtějí demonstrovat

Řada poslanců žádala poslat více peněz na sociální služby. Sociální demokraté by si přáli podpořit třeba také policisty a hasiče - celkem dvěma miliardami korun. Policisté a hasiči na přichystali kvůli škrtům v rozpočtu ministerstva vnitra demonstraci. Část z nich chce dorazit přímo na jednání Sněmovny.

Sněmovna bude hlasovat o všech návrzích zvlášť a potom o rozpočtu jako celku. Očekává se, že koalice předlohu díky své síle bez problému schválí. Senát o rozpočtu nejedná, bude jej ale muset podepsat prezident Václav Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám