Hlavní obsah

Sníh opět ochromil dopravu v Česku, zablokoval železniční tratě

Právo, Novinky, ch, sil, jas, ner,mp,koc
Aktualizováno

Přívaly sněhu, který po celonočním sněžení zasypal prakticky celou republiku, znovu paralyzují dopravu. Zavřeno je několik železničních tratí. Hned několik nehod se ráno stalo na silnici z Olomouce do Ostravy. Na Frýdlantsku byl ve středu ráno vyhlášen kalamitní stav, uzavřena byla část dálnice D8.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Článek

Hasiči v Libereckém kraji po poledni informovali, že je v pohotovosti připravený k zásahu Záchranný útvar z Hlučína s těžkou technikou. Pokud obce o takovou pomoc požádají, vyrazí technika ihned na místo.

Kvůli počasí bylo ve středu po deváté hodině ráno uzavřeno pro nákladní či osobní auta 35 silnic v zemi. Nejvíce jich je v Ústeckém, Libereckém a Karlovarském kraji. Podle Českých drah nejezdí ani vlaky na devíti regionálních tratích, další mají zpoždění.

Vydatné sněžení v noci na středu ochromilo život na hřebeni Krušných hor na Chomutovsku. Uzavřená je i dálnice D8 u německých hranic. Podle odhadu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zde napadlo asi 30 centimetrů sněhu.

Neprůjezdné tunely, Němci uzavřeli navazující dálnici

Dálnice D8 je neprůjezdná mezi 82. a 90. kilometrem včetně tunelů Libouchec a Panenská. Němci uzavřeli navazující dálnici A17, kvůli hustému sněžení a silnému větru je v Sasku dálnice zavátá. Podle Ředitelství silnic a dálnic zatím není jasné, kdy bude zavřený úsek dálnice opět projet.

Kromě dálnice D8 je v Ústeckém kraji kvůli vydatné sněhové nadílce uzavřeno 22 silnic Nejhorší situace je na horských vozovkách v Krušných horách, především na Chomutovsku a Ústecku.

Při jedné z nehod na silnici R35 se na komunikaci u Přáslavic vysypaly i vánoční stromky. Jen o pár kilometrů dále se ve směru na Ostravu srazilo celkem šest vozidel a komunikace zůstala neprůjezdná.

Časně ráno byla zablokována i doprava na 160. kilometru dálnice D1. Tu se však podařilo kolem půl sedmé odstranit. Kamióny mají velké problémy na silnici R3 z Benešova do Votic.

Kalamitní stav na Frýdlantsku

Kalamitní stav vyhlásil ve středu ráno v osm hodin starosta Frýdlantu v Čechách Dan Ramzer (ODS)  pro celou oblast. „Od úterního večera nasněžilo asi padesát centimetrů sněhu. Nestačíme ho odklízet a stále sněží,“ řekl Právu Ramzer.

V celém kraji nasněžilo podle tiskového mluvčího Krajské správy silnic Libereckého kraje Pavla Pospíšila od třiceti do padesáti centimetrů sněhu. Na Frýdlantsku nejsou průjezdné dvě silnice z Frýdlantu na Nové Domky Zátiší, kde se nachází ústav pro mentálně postižené. Další silnice je u obce Dětřichovec z Nového Města pod Smrkem na Jindřichovice pod Smrkem. „Na obě silnice posíláme frézu, aby byly v průběhu příštích hodin zprůjezdnění,“ upozornil Pospíšil.

Foto: pro Novinky Aleš Havlas, Novinky

Dopravní situace v Jitravě na Liberecku ve středu 15. prosince 2010

Řidiči, kteří nemusí, by podle silničářů neměli vůbec vyjíždět. „Řidiči by si měli dát velký pozor na chodce a také chodci na řidiče. Někde už je schůdnost pro chodce na vozovkách prakticky nemožná,“ dodal Pospíšil. Ve městech Liberec a Jablonec nad Nisou napadlo okolo 35 až 40 centimetrů sněhu, ulice nejsou zatím upraveny, sníh není kam odhrnovat kvůli zaparkovaným a zasněženým automobilům.

Na Karlovarsku napadlo přes půl metru sněhu

V Karlovarském kraji nepřetržitě sněží už více než 24 hodin a na některých místech napadlo bezmála půl metru nového sněhu.

V krušnohorské Šindelové tamní spolupracovník hydrometeorologů Rudolf Kovařík hlásil celkovou sněhovou pokrývku před středečním polednem více než 85 centimetrů. „K tomuto datu je to rekord od doby co tady měříme, tedy od roku 1976,“ řekl Právu Kovařík.

Silničáři v Karlovarském kraji už uzavřeli celkem devět úseků. Neklid - Boží Dar, Boží Dar - Rýžovna, Boží Dar - Zlatý Kopec, Háj - Jindřichovice, Přebuz - Rolava a Přebuz, Sitiny, Hřebečná, Nezdice - Loučky. Největší potíže jsou v Krušných horách v okolí Božího Daru, kde vítr tvoří sněhové jazyky a závěje. Silničáři upozorňují, že pokud to není nutné, ať tam lidé raději nevyjíždějí.

Sníh komplikuje život i na jihu Čech

Na jihu Čech komplikuje dopravu husté drobné sněžení především na Táborsku, kde jsou silnice sjízdné jen s velkou opatrností, informoval Právo krajský dispečer Správy a údržby silnic Jan Zmek.

Foto: pro Novinky Aleš Havlas, Novinky

Přivaděč v Liberci ve středu 15. prosince 2010

„Máme nasazenu veškerou techniku, situaci ale komplikuje vítr a na většině komunikací se tvoří sněhové jazyky. Nejhůře je na tom právě Táborsko, ale nyní začalo výrazněji sněžit i na Českobudějovicku. Z informací, které mám od kolegů z okresů, jsou všechny hlavní tahy průjezdné, ale není vyloučeno, že pokud bude dál hustě sněžit a foukat vítr, může k neprůjezdnosti některé ze silnic dojít,“ dodal Zmek.

Celkem napadalo v kraji za noc od tří do deseti centimetrů sněhu. „Na Táborsku přibylo sedm, Churáňov nám hlásil deset a Černá v Pošumaví dokonce 15 centimetrů,“ uvedla po osmé ráno Svatava Křivancová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Foto: pro Novinky Aleš Havlas, Novinky

Křižovatka v Jitravě na Liberecku ve středu 15. prosince 2010

Zapadlé kamióny na Pardubicku

Hasiči Pardubického kraje vyprošťovali po celou noc zapadlá vozidla a kamióny uvízlé na nesjízdných komunikacích.

Mezi Chocní a Ústím nad Orlicí ráno havaroval autobus.  „V 5.18 hodin vyjížděli hasiči do Zářecké Lhoty, kde se převrátil autobus do příkopu a zůstal převrácený na pravém boku. Tři cestující vytáhli hasiči poklopem na střeše. K vyproštění autobusu musela být povolána specializovaná firma s vyprošťovací technikou,“ informovala Vendula Horáková, mluvčí HZS Pardubického kraje. Nikdo nebyl zraněn.

Problémy na železnici

Velké problémy mají i vlaky. Podle informací Českých drah nejezdí vlaky mezi Kolínem a Ledečkem, Chebem a Luby u Chebu, z Lovosic do Úštěku ani Libochovic, z Hazlova do Aše, mezi Turnovem a Libercem, či z Peček do Kouřimi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hlavním boleslavském nádraží rychle zapadá sněhem.

Chumelenice zastavila provoz i na trati mezi Mladou Boleslaví a Mělníkem. Koleje byly místy zcela zaváté. Na hlavním boleslavském nádraží se snažili udržet provoz na ostatní směry.

Úseky uzavřené z důvodu sněhové kalamity
Cheb - Luby u Chebu
Kolín - Ledečko
Lovosice - Úštěk
Lovosice - Libochovice město
Hazlov - Aš
Turnov - Liberec
Pečky - Kouřim
Mladá Boleslav - Mělník
Tanvald - Harrachov
Řasnice - Jindřichovice pod Smrkem
Moravský Karlov - Štíty
Zdroj: ČD

Neprůjezdný je i úsek z Mladé Boleslavi do Mělníka, trať Tanvald - Harrachov,  trať z Řasnice do Jindřichovic pod Smrkem a úsek Moravský Karlov - Štíty.

Foto: Milan Vojtek, Právo

"S ohledem na stíženou situaci a nesjízdnost silničních komunikací se bohužel nedaří pro cestující regionálních spojů zajistit náhradní autobusovou dopravu," uvedla mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám