Hlavní obsah

V Luké naměřili minus 48,7 stupně, o rekord však nešlo

Právo, pem

O neuvěřitelné rekordní teplotě minus 48,7 stupně Celsia naměřené ve stanici Luká na Olomoucku informovaly v úterý webové stránky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Rekord však nepadl. Chybný údaj způsobily technické problémy.

Článek

„Ano, je to tak. Nejnižší teplota v Luké v noci na úterý činila 8,1 stupně pod nulou. Mylný údaj má na svědomí technika, která selhala. Jak se to stalo, nevím, ale naši technici již na odstranění závady pracují,“ řekla Právu v úterý odpoledne Jarmila Palkowská z ostravské pobočky ČHMÚ s tím, že tak nízká teplota v Česku nikdy naměřena nebyla.

„Údaje z Čech k dispozici nemám, ale troufám si tvrdit, že větší mráz tam nebyl. Na Moravě byla nejnižší teplota 12. ledna 1987 na Lysé hoře, a to –30,1 stupně,“ konstatovala.

„Máme v republice 130 stanic s on-line přenosy, které jdou po deseti minutách nebo hodinově na internet. Při takovém kvantu se nedá chyba vyloučit. Navíc v Luké vyměňují software, jsou to nesmírně složité systémy a mají s tím problémy. Samozřejmě nás ale chyba mrzí,“ vysvětlil vedoucí oddělení klimatologie a meteorologie ostravské pobočky ČHMÚ Pavel Lipina.

Skutečnost, že na webu ČHMÚ není něco v pořádku, nezaznamenali ani v Luké. „Já o tom nevím a ani jsem neslyšel, že by si toho někdo všiml. Sám jsem pracoval na místní meteorologické stanici, a co si pamatuji, tak nejméně jsme tam měli minus 27 stupňů. Těch 48,7 je však příliš. Všechno by nám tady zamrzlo. Život ale běží normálně, je okolo šesti pod nulou, drobně sněží a fouká,“ řekl Právu v úterý starosta Luké František Lakomý.

Dvacetistupňové mrazy na jihu

Silné mrazy, které se v úterý do Česka vrátily, udeřily nejvíce na Šumavě. Meteorologové naměřili v Horské Kvildě minus 27,8 stupně Celsia. „V noci se tu protrhala oblačnost, a protože jde o horské údolí, klesla teplota takto nízko. Nic výjimečného to ale tady není,“ sdělil Právu meteorolog Martin Modlitba.

Dvacetistupňové mrazy naměřili i v Lenoře či v Černé v Pošumaví. V Šindelové na Sokolovsku ukázal v úterý ráno teploměr –19,1 st.

V ostatních částech republiky bylo sice tepleji, ale i tak teploty klesaly pod desetistupňový mráz. „Například Lysá hora v Beskydech naměřila v noci z pondělí na úterý –13,2, na Šeráku v Jeseníkách měli –12,8 stupně,“ řekla Právu ostravská meteoroložka Barbora Tobolová.

Nejtepleji bylo v úterý překvapivě v severních Čechách. V Ústeckém kraji teploty klesaly jen na –4 až –8 st.

Další vydatné sněžení v pátek

„Očekáváme, že v pátek v nížinách napadne do deseti centimetrů a na horách dvacet centimetrů nového sněhu,“ řekla Právu v úterý Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Dodala, že ve čtvrtek a v pátek také budou nejnižší teploty, v noci poklesnou na –12 až –16, ojediněle až na –22 st. Denní vystoupí na –11 až –7 st. Tam, kde bude –11, prožijí tzv. arktický den. To teplota nevystoupí nad –10 st.

Reklama

Výběr článků

Načítám