Hlavní obsah

Kateřina Jacques se vrací do politiky, bude radit premiérovi

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Exposlankyně Strany zelených Kateřina Jacques se po několika měsících v ústraní a po propadu zelených ve sněmovních volbách opět vrací do politiky. Zatím udělala jen malý krůček, ale to nevylučuje, že ji to nekatapultuje na post zmocněnkyně pro lidská práva na Úřadu vlády. Ten je od září, kdy rezignoval Michael Kocáb, zatím neobsazený.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kateřina Jacques

Článek

„Jacques dostala od šéfa premiérových poradců Martina Římana zakázku, aby vypracovala budoucí koncepci sekce pro lidská práva,“ potvrdil informace Práva o angažmá Jacques důvěryhodný zdroj ze Strakovy akademie. Právě po vypracování koncepce by Jacques mohla dosednout na Kocábovo uvolněné místo.

Jacques už v roce 2006 zastávala funkci ředitelky sekce pro lidská práva na Úřadu vlády, než byla v červnu zvolena do Sněmovny jako poslankyně zelených.

Známou se Jacques stala 1. května 2006, když ji při demonstraci na pražském Karlově náměstí zadržel policista Tomáš Čermák, tedy v době, kdy vykonávala post ředitelky sekce pro lidská práva.

Následně Jacques podala trestní oznámení na Čermáka pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Čermák mezitím od policie odešel, stíhání nakonec bylo zastaveno.

Jacques „popularitu“ především získala v televizním pořadu ČT, kdy jako členka Strany zelených nedokázala vysvětlit, co je biomasa.

Reklama

Výběr článků

Načítám