Hlavní obsah

V Hradci se opět nepodařilo zvolit vedení radnice

– Hradec Králové
Právo, Jiří Bednář

Ačkoliv komunální volby byly už před dvěma měsíci, Hradec Králové stále nezná jméno svého primátora. Zastupitelé se v úterý odpoledne znovu rozhodli jednání přerušit a k dalšímu pokusu se sejdou 28. prosince. Vyvolalo to bouři protestů od občanů Hradce, kteří jednání zastupitelů na galerii přihlíželi.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Hana Orgoníková na jednání hradeckého zastupitelstva debatuje s předsedou krajské organizace TOP 09 Zdeňkem Harapátem.

Článek

„Hanba, ostuda!“ zněly výkřiky z balkónu od lidí očekávajících, že budou svědky většinové shody a ustavení vedení radnice.

Sociální demokraté v pondělí večer, sotva patnáct hodin před začátkem zasedání, oznámili, že do koalice s ODS a středopravicovými stranami nepůjdou. Po zhruba dvou týdnech vyjednávání se tak rozpadlo nadějné seskupení subjektů, které by s pětadvaceti hlasy pracovalo s pohodlnou většinou.

„Taková koalice však nedávala záruku, že by na radnici došlo ke změně, pro kterou se občané rozhodli ve volbách,“ vysvětlila čelní představitelka ČSSD Hana Orgoníková.

Pravice se ale i tak v úterý o volbu pokusila, a to hned dvakrát. Při obou pokusech byl jediným primátorským kandidátem Zdeněk Fink (HDK). Nejprve jej navrhl jeho zastupitelský klub, podruhé Martin Dvořák z VPM. Poprvé Fink dostal jen sedmnáct hlasů a v druhém kole ještě o jeden méně. Vzhledem k tomu, že ze zasedání se předem omluvili Jakub Krofta (HDK) a Ivan Vodochodský (VPM), tak lze předpokládat, že právě jejich dva hlasy scházely k tomu, aby se Fink stal v prvním kole hradeckým primátorem.

Orgoníková čeká, až ji navrhnou za primátorku

Zastupitelstvo pak odmítlo návrh Lubomíra Štěpána (KSČM), aby se alespoň zvolili náměstci a několik radních. Nesouhlasilo ani s nápadem Arnošta Urbana (HDK), aby se ustavující zasedání ukončilo a nový termín byl určen v době, kdy bude podepsána koaliční smlouva.

Další vývoj, a zejména jestli se do konce letošního roku podaří zvolit vedení města, lze jen těžko předvídat. „Od voleb tvrdím, že TOP 09 se nakonec vrátí k vyjednávání o středopravicové koalici. A myslím si, že se tak do 28. prosince stane,“ řekl novinářům Fink.

Orgoníková je naproti tomu přesvědčena, že Koalice dobré vůle, složená z ČSSD, TOP 09 a Změny pro Hradec, bude do té doby posílena o občanské demokraty. „Očekávám, že pak mě náš klub navrhne na primátorku města a já se zúčastním volby,“ prohlásila.

Město tak dál řídí jen náměstek primátora Vlastimil Ondráček (ČSSD), zvolený 22. listopadu. Ve svých funkcích zůstávají i původní radní z minulého volebního období, i když někteří už nemají zastupitelský mandát.

Reklama

Související články

TOP 09 v Hradci Králové odešla z jednání

Nedělní kolo vyjednávání o středopravé koalici na královéhradecké radnici skončilo krachem. Lídr TOP 09 Richard Nádvorník oznámil, že jeho strana vyjednávání...

Výběr článků

Načítám