Hlavní obsah

Ministr odvolal šéfa Státního fondu životního prostředí kvůli personální válce

Právo, Novinky, Marek Přibil
Praha
Aktualizováno

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) v úterý oznámil, že odvolal z funkce ředitele Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka a jeho náměstkovi Dušanu Fibingerovi uložil, aby nastoupil na dovolenou. Ve vedení fondu podle ministra zuřila personální válka. Řízením fondu pověřil Radku Bučilovou, ředitelku odboru evropských fondů na ministerstvu životního prostředí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS)

Článek

Ve vedení SFŽP podle Drobila zuřila personální válka, v jejímž rámci na sebe zaměstnanci dokonce pořizovali nahrávky skrytými mikrofony z jednání s ministrem a snažili se takto pořízené záznamy využít ve svůj prospěch. Mimo to na sebe vzájemně podávali trestní oznámení.

„S okamžitou platností jsem ukončil poradenskou smlouvu s Martinem Knetigem, nařídil jsem kontrolu všech výběrových řízení a kontrolu nakládání s disponibilními finančními prostředky SFŽP,“ prohlásil Drobil.

„Vzhledem k podaným trestním oznámením jsem uložil všem zaměstnancům SFŽP poskytnout orgánům činným v trestním řízení veškerou potřebnou součinnost,“ dodal.

Bučilová, která v minulosti působila jako ředitelka SFŽP, pak dostala za úkol zajistit ve fondu forenzní audit.

Na otázku novinářů, zda po seznámení se s nahrávkami hodlá vyvodit i osobní odpovědnost, řekl Drobil, že jediné, co z toho vyvodil, byly již zmíněné personální změny. „Dva z těch tří jsem přivedl, a ty jsem také odvolal. Třetímu byla doporučena dovolená,“ řekl Drobil.

„Není možné, aby si tady někdo hrál na Jamese Bonda a lítal tady po Praze s nahrávkami. Nebudu spekulovat, já si na Jamese Bonda hrát nebudu,“ vysvětloval ministr.

Podle Drobilových informací vše začalo ve chvíli, kdy Michálek pojal podezření, že jeho náměstek překročil své kompetence při jednání s bankovními úřady. „Když jsem mu vytkl, že to má komunikovat se mnou, tak se mi omluvil, a celá situace se za měsíc opakovala znovu,“ řekl Drobil.

Michálek si podle Drobila pořídil nahrávku mezi ním a Knetigem, která měla navozovat dojem, že je Knetig zapleten do neprůhledného financování stran. Nahrávky měly být údajně pořízeny začátkem října.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám