Hlavní obsah

ČSSD chce o exodu lékařů jednat na mimořádné schůzi Sněmovny

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, jov, jim

ČSSD v úterý předala předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové (ODS) žádost o svolání mimořádného jednání poslanců na téma hrozících hromadných odchodů lékařů. V tiskové zprávě o tom informoval lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka. Dostatek hlasů, aby mimořádnou schůzi navrhla ještě v úterý, sice má, ale není jisté, zda se podaří schválit plán schůze. Poslancům ČSSD se nelíbí, že budoucnost zdravotnictví třímá v rukou pouze vláda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Článek

Sněmovna hlasy vládních poslanců dopoledne zamítla původní návrh ČSSD zařadit do programu probíhající schůze mimořádný bod k hrozbě odchodů lékařů.

Stínový ministr zdravotnictví David Rath již předem avizoval, že v případě neschválení mimořádného bodu, zváží ČSSD žádost o svolání mimořádné schůze Sněmovny.

Poslanci ČSSD chtěli kvůli hrozbě odchodů lékařů z nemocnic na úterní schůzi Sněmovny navrhnout mimořádný bod. Informoval o tom Právo po jednání poslaneckého klubu soc. dem. poslanec a šéf Asociace krajů Michal Hašek.

„Dohodli jsme se, že hrozící krize ve zdravotnictví by měla být předmětem jednání Sněmovny, neboť řešení má v rukou pouze vláda. Již dnes navrhneme mimořádný bod, ve kterém budeme žádat po vládě řešení aktuální kritické situace. Ministr Heger (TOP 09) i premiér Nečas (ODS) by měli jasně sdělit kroky, které hodlá vláda učinit k odvrácení kolapsu českého zdravotnictví,“ řekl Hašek.

Lékaři letos v rámci kampaně Děkujeme, odcházíme podepisují po celé republice stejnojmennou petici, v níž se zavazují do konce roku podat výpověď a nevracet se na svou původní pozici, dokud nebudou splněny jejich požadavky.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger i premiér Petr Nečas odmítají podmínky splnit, podle nich by odchod dvou až tří tisíc lékařů standardy zdravotní péče neohrozil. Do úterý ale již petici podepsalo 4 192 lékařů z celkového počtu 16 tisíc v ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám