Hlavní obsah

Sníh uzavírá silnice, má napadnout dalších 30 centimetrů

Právo, Novinky, ČTK, jas, pok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Další sněžení přineslo v úterý znovu dopravní komplikace. Uzavřeno je několik silnic. Situaci komplikují i zapadlé kamióny a nehody. Meteorologové až do středy varují před sněžením a tvorbou sněhových jazyků či závějí. Napadnout může až 30 centimetrů nového sněhu.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Při čelní srážce na Českolipsku byli zraněni čtyři lidé.

Článek

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí pro celou republiku až do středečního poledne.

"V horských oblastech na severu území a také místy na Českomoravské vrchovině napadne do středečního odpoledne 10 až 20 centimetrů, ojediněle kolem 30 centimetrů sněhu. Na ostatním území ČR by mělo napadnout dva až 10 centimetrů sněhu," uvedl ČHMÚ.

V Čechách v polohách nad 700 metrů nad mořem hrozí i závěje.

Uzavřené silnice

Množství sněhu uzavřelo v úterý silnici z Ostravice na Bílou na Frýdecko-Místecku. Komunikace je hlavním tahem z regionu směrem na Slovensko.

Silnice z Ostravice na Bílou byla pro nákladní vozy neprůjezdná už v pondělí odpoledne, večer se znovu otevřela i kamióny, ale jen nakrátko. Od nočních hodin tam probíhá vyprošťování uvízlých kamiónů.

Uzavřené silnice
I/56 Ostravice – Staré Hamry – Bílá, okr. Frýdek–Místek
II/210 Mnichov stáčírna – Poutnov, okr. Cheb
II/223 Horní Halže – hotel Nástup, okr. Chomutov
II/223 Výsluní – Rusová, okr. Chomutov
II/240 Polepy – Chodouny, okr. Litoměřice
III/2194 Nové Hamry – Jelení, okr. Karlovy Vary
Zdroj: Dopravniinfo.cz

V Karlovarském kraji i nadále zůstávají uzavřeny silnice mezi Novými Hamry a Jelením na Karlovarsku a Mnichovem a Poutnovem na Chebsku. "Mezi Mnichovem a Poutnovem, stojí odstavený kamión a za ním jedno auto, jehož majitele známe. O řidiči kamiónu ale nevíme a musíme čekat, až se objeví," řekl ráno šéf zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Při čelní srážce na Českolipsku byli zraněni čtyři lidé.

Sněhové závěje a nepozornost řidiče byly příčinami nehody popelářského vozu, při níž v úterý krátce po 10. hodině zemřel mezi Malým Dubičným a Třebotovicemi na Českobudějovicku zhruba čtyřicetiletý muž.

„Řidič vozidla couval, přičemž na zadních stupátcích stáli další dva zaměstnanci firmy. Vůz vjel do příkopu, kde se převrátil a jednoho z členů posádky přimáčkl. Muž svým zraněním na místě podlehl,“ řekl Právu mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura.

Mrazivé počasí trhalo rekordy

Na šumavské Horské Kvildě byla ráno naměřena teplota minus 27,8 stupně Celsia, což znamenalo překonání dosavadního rekordu z roku 2001. Rekordní hodnoty zaznamenali meteorologové i na stanicích v Černé v Pošumaví, Lenoře, Plzni-Bolevci, Konstantinových Lázních a Lánech.

Teplotní rekordy
Černá v Pošumaví -20,3 °C  (dosavadní rekord -17,1 °C z r. 2001)
Horská Kvilda  -27,8 °C  (dosavadní rekord -24,8 °C z r. 2001)
Lenora -20,6 °C (dosavadní rekord -20,4 °C z r. 1981)
Plzeň-Bolevec -15,0 °C (dosavadní rekord -13,9 °C z r. 1981)
Konstantinovy Lázně  -18,3 °C (dosavadní rekořd -18,2 °C z r. 1981)
Lány -13,3 °C (dosavadní rekord -12,8 °C z r. 2001)
Zdroj: ČHMÚ

"Studené počasí vytrvá do konce týdne, pak se přechodně oteplí na hodnoty kolem nuly,"  informoval mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Hrozba náledí na Vysočině

Mezi 73. a 166. kilometrem dálnice D1 varují silničáři před tvorbou náledí. Na Vysočině mohou vedle dálnice D1 klouzat i další cesty. Ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky. Podobně jsou na tom komunikace na Vsetínsku, Trutnovsku či Svitavsku.

V Libereckém kraji napadlo do rána místy přes deset centimetrů sněhu a dál hustě sněží. Silnice jsou sjízdné jen s obtížemi, na řadě míst navíc komplikují dopravu nehody a váznoucí kamióny. Silničáři doporučují motoristům nevyjíždět.

Na Pražském okruhu došlo v úterý ráno k nehodě kamiónu u nájezdu z ulice K Barrandovu směrem na letiště. Nehoda, která blokovala pravý jízdní pruh, byla dopoledne odstraněna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám