Hlavní obsah

Peake: Když nebude John kandidovat, půjdu do boje o předsedkyni VV

Právo, Jan Rovenský

O poslankyni Věci veřejných Karolíně Peake se mluví jako o možné nástupkyni Radka Johna v čele strany. Peake se o víkendu na konferenci VV stala šéfkou skupiny, která připraví změnu struktury strany na krajské úrovni.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslankyně VV Karolína Peake

Článek

Hovoří se o vás i jako o případné nástupkyni Radka Johna v čele strany. Změnily se vaše ambice v tomto směru?

Obzvlášť ne. Když mi někdo položí otázku, zda mám ambici se stát předsedkyní strany, neřekla bych, že to je ambice, ale zodpovědnost. Jsem ve straně již pět let, jsem její místopředsedkyní, a pokud by se Radek John rozhodl neobhajovat post předsedy, tak bych cítila určitou odpovědnost, abychom já nebo někdo z kolegů předsednické křeslo převzali. Nevím, proč se ale mluví jen o mně, za stejně kvalitního kandidáta bych považovala Kateřinu Klasnovou.

Vaším manželem ale není ministr dopravy a mecenáš VV Vít Bárta.

Je mi velmi líto, že je tím diskvalifikována, protože by byla vynikající předsedkyní. Ale máte pravdu, mluví se o mně. Uvažuji o tom, pokud Radek John nebude znovu kandidovat.

Předseda VV má podle stanov široké pravomoci si vybírat své místopředsedy a členy nejužšího vedení. Uvažuje se o změně?

Mně se tento systém líbí, funguje například ve Spojených státech v prezidentském systému, kde si prezident vybírá svoji vládu. A ta je pro něj týmem, který jej politicky drží a podporuje. V našem případě je předseda strany o to silnější, že za sebou takový tým má.

Vít Bárta rezignoval na funkci volebního manažera. Vy máte za úkol vést pracovní skupinu, která se bude zabývat případnými změnami ve stanovách a struktuře strany. Převzala jste tedy i jeho pravomoci?

Není to pozice volebního manažera, je to pozice lídra skupiny, která by měla vypracovat novou krajskou struktury strany s novými stanovami. V tuto chvíli se na žádné nové volby nechystáme, a proto si myslím, že není třeba obsazovat post volebního manažera. Myslím, že ta moje pozice bude dostatečně naplněná a zodpovědná a na příští konferenci bychom měli předložit nějaké jasné výsledky.

Kdy je čekáte?

Finální výstupy musejí být nejpozději v březnu, protože zřejmě na začátku dubna bychom měli mít volební konferenci. Dílčí výsledky však budeme muset předkládat měsíčně širšímu vedení VV.

Na uzavřeném jednání padl návrh, aby se omezily pravomoci příznivců strany, véčkařů. Podle některých hlasů by se jejich hlasování mělo omezit jen na rozhodování ve stranických internetových referendech. Jakým směrem chcete vést vnitrostranické reformy?

Součástí usnesení je, že by se nové stanovy měly specificky zabývat hlasováním véčkařů. Názor, o kterém se zmiňujete, zazněl. Je otázka, jestli véčkaře neponechat jen při hlasování o předsedovi strany, ale zda je neomezit třeba při hlasování o komunálních lídrech a kandidátkách, které dobře znají místní lidé a volili by se tedy mezi členy klubů.

Na druhou stranu véčkaře a vnitrostranická referenda považuji za tak zásadní součást našich stanov, že si jejich úplné vymizení neumím představit.

Reklama

Výběr článků

Načítám