Hlavní obsah

Dobeš vrací do hry několikatisícové zápisné na VŠ

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) sice se svou stranou žádal o víkendu posunutí startu tzv. odloženého školného na veřejných vysokých školách až do doby po příštích volbách, ale současně v tichosti křísí zavedení každoročního zápisného na tyto školy v maximální výši 6000 korun. A to už od příštího akademického roku. To ale fakticky znamená jinou formu školného, jen „na dřevo“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

Právu potvrdil Dobešův plán mluvčí školství Václav Koukolíček: „Podle mých informací je zápisné stále ve hře.“

Místopředsedkyně véček Lenka Andrýsová na dotaz Práva, je-li zavedení zápisného řešením místo odloženého školného, odpověděla: „Zápisné doplněné o sociální stipendia je jedna z forem, která je přijatelná.“ To, že se o zápisném ve vedení VV hovoří, sdělil v pondělí Právu i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

Dobeš: Zápisné je něžné

Sám Dobeš v pondělí večer Právu řekl: „Zápisné už dneska funguje na vyšších odborných školách. Je něžné, nebyrokratické, sociálně citlivé, přijatelné.“

Občanští demokraté by se přímým platbám nebránili. „Jsme pro odložené školné. Vždy jsme ho prosazovali. TOP 09 chtěla přímé školné. Nebudeme se tomu bránit, ale za předpokladu, že bude existovat systém půjček a stipendií,“ řekl v pondělí Právu školský expert strany Valter Bartoš. Dodal však, že je přesvědčen, „že politické strany udělaly korektní dohodu, našly programový průnik, a jakékoli změny koaliční dohody proto nepřipadají v úvahu“.

Rovněž šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg Právu řekl: „Smlouvy a dohody se mají plnit, ne od nich odstupovat. To působí nedůvěryhodně.“

Zbaví se „čertíků“?

Proč je teď Dobeš pro zápisné a zavrhuje odložené školné, je vcelku logické. Model odloženého školného v roční výši 20 tisíc korun, na němž se shodla trojkoalice, a který má být zaveden v roce 2013 v sobě skrývá řadu zapeklitých a téměř neřešitelných „čertíků“. [celá zpráva]

Například, co když přijdete o práci, anebo půjdete na rodičovskou dovolenou a najednou si nebudete moci dovolit hradit splátky za vysokou školu? Narostou vám úroky? Kam až? Školy totiž mají dostat peníze ihned z půjček od bankovních ústavů, které ale studenti začnou splácet až v okamžiku, kdy dosáhnou na průměrný příjem.

Rektoři proti

Trojkoalice zatím rovněž nedojednala, zdali by zaměstnanci, kteří dosáhnou na průměrný plat až po 33 letech praxe, což je i případ učitelů, začali splácet školné krátce před důchodem. „Nebylo také vypsáno výběrové řízení na poskytovatele úvěrů,“ potvrdil Dobeš.

Model zápisného by svízelné „čertíky“ snadno zahnal a ulehčil ministrovi život. Možná i proto na návrh Dobeše delegáti víkendové ideové konference véček zavázali v usnesení své ministry k tomu, aby o odloženém školném jednali s koaličními partnery z ODS a TOP 09.

Premiér Petr Nečas (ODS) s posunutím startu odloženého školného zásadně nesouhlasí. Stejně tak ministr financí Miroslav Kalousek (TOP).

Nečasovi je ale proti srsti i model zápisného, jejž Dobeš představil už koncem října. Návrh nepodpořili také rektoři.

Zní mírněji

Politickým důvodem pro odsun odloženého školného na VŠ může být i obava z dramaticky klesajících preferencí VV, které se pomalu začínají pohybovat na hranici volitelnosti. Školné se totiž nelíbí naprosté většině studentů. A zápisné zní přeci jen o poznání mírněji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám