Hlavní obsah

V Krušných horách o víkendu napadlo až půl metru sněhu

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary

V Karlovarském kraji (KK) napadlo za víkend ve vyšších polohách až padesát centimetrů sněhu. V západní části hor to bylo asi 35 centimetrů. Například nad Božím Darem směrem na Neklid se v neděli odpoledne tvořily kolony aut, která nemohla ve sněhové bouři projet.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Motoristé v Božím Daru v Krušných horách si před odjezdem z víkendového pobytu museli nejdříve vyhrabat ze sněhu svá vozidla.

Článek

„Motoristé přijíždějí do hor bez zimních pneumatik a sněžných řetězů,“ kritizoval jeden ze záchranářů horské služby. Ze stejného důvodu, kdy nepřipravení motoristé zatarasili cestu ostatním, byla v neděli neprůjezdná rovněž silnice z Klínovce směrem na Loučnou v Ústeckém kraji.

Podle meteorologa Rudolfa Kovaříka ze Šindelové na Sokolovsku napadlo přes víkend v západní části Krušných hor okolo 35 cm sněhu. „V okolí padaly stromy, takže jenom na cestě k zámečku Favorit jsme jich odstraňovali jedenáct,“ uvedl s tím, že kvůli kalamitě byl přerušen telekomunikační kabel.

Na horách se zranilo šest lidí

Horská služba v Železné Rudě na Šumavě řešila za víkend celkem šest úrazů, přičemž jen jeden byl vážnějšího charakteru. „Lyžař srazil na vleku 9letého chlapce, u kterého jsme měli podezření na otřes mozku,“ uvedl Štěpán Pospíchal z horské služby v Železné Rudě.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Nepříjemné celodenní sněžení skalní nadšence lyžování a snowboardingu od návštěvy lyžařského areálu Novako na Božím Daru v Krušných horách neodradilo.

„Ostatní zranění byla lehčího charakteru - nějaká pohmožděná zápěstí a kolena,“ doplnil s tím, že počet lyžařů nebyl o víkendu kvůli horšímu počasí a předvánočnímu času příliš vysoký. „V provozu byly jenom areály na Špičáku, Belveder a Samoty,“ dodal. „Napadlo tady přes víkend okolo 30 cm nového sněhu,“ poznamenal.

V Krušných horách trápil lyžaře silný vítr a husté sněžení. „Na vrcholcích Klínovce (1244m) a Fichtelbergu (1214m) dosahovala jeho síla až 100km/hod.,“ uvedl Stanislav Kabeš z horské služby v Božím Daru.

„V nižších polohách pak kolem 40 až 50 km/hod.,“ dodal. Nová vrstva sněhu se těžko odhadovala právě kvůli silnému větru, který vytvářel velké závěje, ale na některých místech mohla být až půl metru vysoká. Na Klínovci je tak nyní už téměř metr sněhu.

„Zaznamenali jsme v celých Krušných horách pouze osm úrazů, přičemž žádný nebyl vážný,“ pokračoval s tím, že návštěvnost negativně ovlivnilo špatné počasí. „Od kolegů v Ústeckém kraji jsem ale slyšel, že byly zapadané silnice nižší třídy v okolí Měděnce a také Moldavy,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám