Hlavní obsah

Kvůli závějím museli silničáři uzavřít některé silnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další sněhová nadílka komplikuje v neděli dopravní situaci v České republice. V některých horských oblastech napadlo až půl metru nového sněhu a silničáři spolu s meteorology upozorňují na možnost tvorby závějí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Vítr a sněžení sužuje Česko již několikátý den.

Článek

Některé silnice III. třídy na západě Čech museli silničáři v neděli ráno kvůli vysokým závějím zcela uzavřít. Na dálnici D5 směrem z Plzně na Rozvadov se staly během dopoledne tři dopravní nehody.

„Během noci napadlo v okolí Božího Daru v Krušných horách až kolem půl metru sněhu,“ uvedl Viktor Tomášek z dispečinku Údržby silnici v Karlových Varech.

„Hlavní tahy jsou s opatrností sjízdné. Fouká vítr a vytváří na silnicích sněhové jazyky a závěje,“ informoval Stanislav Kabeš z Horské služby na Božím Daru. „Mluvil jsem ale s kolegy v Moldavě v Ústeckém kraji a tam jsou prý totálně zapadlí sněhem,“ dodal.

Zavřené silnice na Karlovarsku

Sníh nadělal komplikace i na východě Karlovarska. „Zhruba asi 30 centimetrů napadlo na Tepelsku a Mariánskolázeňsku, kde navíc fouká silný nárazový vítr. Museli jsme tam kvůli přívalům sněhu uzavřít silnice III. třídy mezi Horním Kramolínem a Novou Farou a Poutnovem a Mnichovem,“ pokračoval dispečer. „Na místě máme bagry a sněhové frézy. Snažíme se mokrý sníh prorazit sypačem se šípovým pluhem,“ dodal.

„U osady Muzikov nad silnicí z Karlových Varů na Kyselku se sesula část stráně. Naštěstí se tak nestalo až do vozovky, takže jsme nemuseli silnici uzavírat. Umístili jsme na místě ale dopravní značky, které na to upozorňují,“ poznamenal Tomášek s tím, že dopravu komplikovaly rovněž kamióny stojící na zasněžené silnici mezi Studencem a Krajkovou na Sokolovsku.

Na Šumavě připadlo až 30 centimetrů

Mnohem méně starostí nadělal sníh řidičům v Plzeňském kraji, i když na dálnici D5 zaznamenali policisté několik dopravních nehod.

„Na 104,5 km je uzavřený levý jízdní pruh, kde se při nehodě střetl sypač s dvěmi osobními vozidly,“ uvedl operační důstojník dálniční policie v Ostrově u Stříbra. „O sto metrů před nimi jsou v sobě další dvě osobní vozidla,“ pokračoval. „Na 106. km stojí na kraji kamión, který má návěs v příkopu,“ dodal s tím, že dopravní potíže způsobilo především nedělní ranní sněžení.

Šumava je ale podle silničářů i horské služby přístupná dobře, ale řidiči musí i zde dávat dobrý pozor. „Kde se solí, tam jsou zbytky rozbředlého sněhu, kde se používají inertní posypové plochy, tam je na silnicích  uježděná vrstva sněhu,“ uvedl dispečer silničářů v Klatovech. „Napadlo asi 30 cm nového těžkého sněhu, ale silnice jsou sjízdné,“ dodal Štěpán Pospíchal z horské služby v Železné Rudě.

Na Vysočině chumelí

Ve středních Čechách upozorňují silničáři na možnou tvorbu náledí. Namrzat mohou například rychlostní silnice R10, R6 a R7.

V Ústeckém kraji jsou neprůjezdné tři kilometry silnice mezi Polepy a Chodouny na Litoměřicku a znovu uzavřen je také více než pětikilometrový úsek v obcích Kryštofovy Hamry a Výsluní na Chomutovsku.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Silnice v Orlických horách pokryla pěticentimetrová vrstva.

Ve vyšších polohách Královéhradeckého a Pardubického kraje v noci připadlo až deset centimetrů sněhu. Místy se tvoří sněhové jazyky a závěje. Zavátá je silnice v úseku Cotkytle - Strážná na Orlickoústecku.

Sněží i v Libereckém kraji. Na Turnovsku a Českolipsku se v nižších polohách přidává déšť.

Nový sníh leží také na silnicích v Olomouckém kraji.  V okrese Jeseník leží vrstva nového sněhu i na silnicích prvních tříd. Na některých vedlejších cestách v okrese Prostějov se místy tvoří ledovka a náledí. Sněhové jazyky se pak kvůli chumelenici tvoří v části Vysočiny.

Náledí se tvoří i na silnicích na jihu Moravy. V kraji padá většinou sníh s deštěm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám