Hlavní obsah

Škárka chce, aby se VV staly pravicovou stranou

Právo, rsk
Praha
Aktualizováno

Ekologie, doprava či priority v chystané sociální a penzijní reformě budou v neděli hlavní body druhého dne ideové konference Věcí veřejných (VV). Na řadu přijdou také projevy představitelů VV, na které se v sobotu kvůli časovému skluzu způsobeného výpadkem proudu nedostalo. Výkonný místopředseda strany Jaroslav Škárka Právu řekl, že chce vyzvat k otočení kormidla VV doprava.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John bránil mizivé volební zisky své strany.

Článek

"VV by měly zaujmout místo na pravici, jelikož tu žádná pořádná pravicová strana není. ODS provádí sociální inženýrství a TOP 09 tvoří bývalí lidovci. Mezi členy a ve vedení strany jsou lidé, kteří by to chtěli,“ řekl Právu Škárka.

Na rozdíl od Škárky většina straníků naopak zdůrazňuje, že je třeba si vybudovat pozici v politickém středu – například ministr dopravy Vít Bárta či místopředseda poslaneckého klubu Viktor Paggio.

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Jaroslav Škárka

Podle Škárky je třeba se zaměřit na protikorupční opatření, což prý mimo jiné lze dosáhnout minimalizací státu, byrokracie a zjednodušením legislativy a efektivní policií. Škárka také trvá na tom, aby se přísně trestalo zneužívání sociálních dávek či podpory v nezaměstnanosti.

Véčka se snaží být zelenější

Jedním z témat, které véčka včera probírala v rámci ekologické reformy, bylo i zachování limitu těžby uhlí v severních Čechách či v Beskydech. Jak Právu řekl poslanec VV a starosta Litvínova Milan Šťovíček neprolomení limitů je pro stranu klíčová priorita. Podle něj je třeba snižovat závislost ČR na uhlí.

„Kromě toho usilujeme o to, abychom vyškrtli komunistické vyvlastňovací zákony. K tomu ostatně přihlásila v koaliční smlouvě vláda a věřím, že dodrží termíny,“ řekl s tím, že by k tomu mělo dojít do konce příštího roku.

„Naším závazným cílem je snížit emise skleníkových plynů o 30 procent a chceme pokračovat v programu Zelená úsporám,“ doplnil Šťovíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám