Hlavní obsah

Véčka probíraly Johna a neúspěšné volby

Právo, Novinky, Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Věci veřejné (VV) na víkendové ideové konferenci diskutují o dalším směřování své strany. V sobotu se debatovalo o neúspěšných krajských a senátních volbách, působení předsedy a ministra vnitra Radka Johna, odcizení vedení od řadových členů či vytvoření krajských struktur.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedení Věcí veřejných

Článek

Straníci se nakonec za Johna a jeho protikorupční strategii postavili, jediná personální změna bylo odstoupení ministra dopravy Víta Bárty z pozice volebního manažera.

„Je to vyříkávání toho, co se v posledních měsících dělo. Diskuse je seriózní, otevřená, ale místy tvrdá. Terčem kritiky se stali všichni ministři za VV, ale i poslanci. Nejvíce kritiky sklidil John a po něm ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, především za svoji neviditelnost,“ popsal Právu dopolední jednání za zavřenými dveřmi jeden z delegátů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslankyně VV Karolína Peake

Poslankyně Karolína Peake označila debatu za „velmi zdravé vyříkávání si emocí a dojmů“. Výtky na hlavy ministrů potvrdil Právu šéf resortu školství Josef Dobeš.

„Ministři si museli vyslechnout silnou kritiku, zejména kvůli komunálním volbám. Straníci nám říkali, že jsme je v komunálních volbách nechali a nepodporovali jsme je,“ uvedl ministr.

Podle Dobeše však nikdo nepožadoval personální změny. Předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí novinářům řekla, že strana je jednotná. „Všichni stojí za Radkem Johnem a vedením,“ prohlásila.

Jediná personálie bylo již avizované odstoupení ministra Bárty na funkci volebního manažera. „Snažil jsem se vysvětlit neúspěch strany ve volbách – byl dán centrálním marketingem a snahou vysvětlit to, čeho ministři za VV dosáhli na svých resortech a neakcentovali jsme lokální témata a byla slabá podpora komunálních politiků,“ řekl Bárta s tím, že se nyní chce věnovat hlavně nadcházejícím vládním reformám.

Paggio: vedení se odcizilo členům

Poslanec VV a místopředseda sněmovního klubu Viktor Paggio na uzavřeném jednání označil komunální volby za prohru. Podle něj VV musejí sjednotit politický střed a začít naslouchat obyčejným straníkům a příznivcům.

„Řadový člen VV nemá možnost, jak zatlačit na své vedení, poslance a ministry. Vedení VV se totálně odcizilo svým členům. Jsou to právě pracanti a rozdavači letáků z regionu, kteří vynesli vedení VV, ministry a poslance do jejich pozic,“ upozornil Paggio.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV a nibistr vnitra Radek John s ministrem dopravy Vítem Bártou

Poslanec dále vyzval k vytvoření krajské struktury, která by zaštiťovala obecní politiky a zároveň kontrolovala vedení. „Organizačně jsme zamrzli,“ doplnil s tím, že je nyní třeba zaměřit se na kraje a do budoucna jmenovat regionální šéfy.

Také podle ministra Bárty chybí mezipatro mezi kluby a pražským vedením. Podle něj by krajské vedení mělo vytvořit novou generaci lídrů. „Chyba v komunálních a senátních volbách byla nezakotvenost a nízká identifikace kandidátů. V krajských a senátních volbách v roce 2012 musejí již kandidovat naši straníci,“ uvedl Bárta.

Véčkaři by mohli hlasovat jen v referendech

Značný potlesk na dopoledním uzavřeném jednání sklidil projev šéfa stranické buňky z pražského Újezdu nad Lesy Jiřího Lameše. Ten vyzval ke změně stanov, aby registrovaní příznivci strany – véčkaři – mohli hlasovat jen v referendech, nikoli o kandidátkách.

„Prohlásil, že o nich nic nevíme a že by se jejich hlasovací práva měla omezit jen na referenda,“ řekl Právu zdroj z VV.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Předseda VV Radek John s dárky a květinami, které dostal k narozeninám od delegátů ideové konference strany

Ministr Dobeš si naopak myslí, že by se strana možnost, aby nestraníci zasahovali do jejích struktur, neměla zrušit. „Nesouhlasím s tím, aby véčkaři hlasovali jen v referendech. Internetová hlasování jsou pro VV něčím unikátním a zásadním, jinak se dostaneme na úroveň ostatních partají.

Zda dojde na změnu pravomocí véčkařů se rozhodne příští rok. V sobotu se rozhodlo, že poslankyně Peake bude mít na starost do konce ledna 2011 vytvořit pracovní skupinu, která připraví změny ve stanovách. Poslankyně Právu řekla, že by konkrétní výsledky měla skupina předložit před volbou předsedy strany na přelomu března a dubna příštího roku.

VV debatují celkem ve čtyřech oblastech – první se věnuje reformám (penzijní, zdravotní, sociální a hospodářské), druhá ideologii, třetí bojem proti korupci a poslední fungováním strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám