Hlavní obsah

V mnoha nemocnicích dala výpověď polovina lékařů, na Vysočině až 80 procent

Aktualizováno

K petiční akci lékařských odborů nazvané Děkujeme, odcházíme se na Vysočině připojilo již přes 80 procent nemocničních lékařů. V pátek o tom informoval předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel. V dalších krajích jsou čísla zatím nižší, jsou i nemocnice, kde výpověď nepodal nikdo. Podpis petice se pojí s výpovědí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Průběžné výsledky jasně ukazují, že lékařům napříč republikou došla trpělivost," řekl Engel. Výpověď je ke konci roku, při dvouměsíční výpovědní lhůtě nepřijdou lékaři 1. března do práce.

Za dva týdny trvání akce připojilo svůj podpis, který současně znamená i podání výpovědi na konci letošního roku, na Vysočině již  500 lékařů. To odpovídá více než 80 procentům  zdravotníků v nemocnicích. V Novém Městě na Moravě podalo výpověď dokonce 90 procent nemocničních lékařů.

Foto: Václav Pergl, Právo

Figurína Dr. Exoduse na displeji odpočítává čas do plánovaného hromadného odchodu na konci letošního roku.

Podle Engela nezůstávají pozadu ani další kraje, 70 procent výpovědí hlásí již nyní v Městské nemocnici v Ostravě, 60 procent ve Frýdku-Místku, Opavě nebo v Úrazové nemocnici v Brně. Ve fakultní nemocnici v Hradci Králové podepsalo výpověď 130 lékařů z celkových 560, ve Zlíně, kde pracuje 260 lékařů, jich už podepsala stovka.

V Pardubickém kraji, kde výpověď podepsalo 60 procent nemocničních lékařů, se za ně postavili ředitelé nemocnic i tamní politici. V otevřeném dopise ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09) upozornili, že pokud nebudou vyslyšeny platové požadavky lékařů, nebude možné v Pardubickém kraji zajistit akutní ani neakutní lékařskou péči.

Ve Slezsku chce opustit nemocnice až polovina lékařů

Výpověď v souvislosti s výzvou podala přibližně polovina lékařů z osmi nemocnic, které patří Moravskoslezskému kraji. Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Karla Konečného (KSČM) postihne nedostatek doktorů hlavně interny, chirurgie a gynekologicko-porodní oddělení.

„Požadavky lékařů mají svoji váhu, ale my musíme zajistit chod nemocnic. Co mám informace, tak výpověď podalo už něco kolem 50 procent lékařů ze všech nemocnic. A bohužel očekávám, že se přidají další,“ připustil Konečný.

Hromadnou výpověď už například podala většina z necelé stovky lékařů krnovské nemocnice. Mají mezi nimi být primáři lůžkových oddělení: ARO, chirurgie, interna, ortopedie či pediatrie. Ve Slezské nemocnici v Opavě zas obdobnou výpověď podepsalo asi 70 doktorů.

V Havířově a Frýdku-Místku nikdo

„Předpokládáme, že ji dohromady u nás podepíše více než 90 ze 150 kmenových lékařů,“ řekl mluvčí nemocnice Daniel Svoboda. Ne ve všech krajských nemocnicích na severu Moravy a ve Slezsku ale lékaři výpovědi podepisují. V Nemocnici Třinec tak učinil zatím jen jeden, v Havířově a Frýdku-Místku dokonce žádný.

Podle Konečného připravuje krajský úřad krizový scénář postupu. „Počátkem ledna se sejdeme s vedením jednotlivých nemocnic a budeme hledat krizová řešení každého oddělení,“ popsal náměstek a dodal, že hlavním úkolem bude zabezpečit provoz na lůžkových odděleních

Vadí především nízké platy

Lékařům vadí nízké mzdy i problematické celoživotní vzdělávání. Řada z nich je připravena odejít pracovat do zahraničí.

Lékaři požadují až trojnásobek průměrného platu v zemi, nyní mají kolem 50 000 korun měsíčně za práci se službami a přesčasy, chtějí 70 000 korun za základní pracovní dobu.

Definitivní počty signatářů petice chtějí odbory zveřejnit 20. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám