Hlavní obsah

ODS si vyhradila okolí magistrátu, bojí se dalších demonstrací

– Praha
Právo, sts, trj

Až do konce roku se v okolí magistrátu na Mariánském náměstí, náměstí Franze Kafky a ulici U Radnice – od 7. do 22. hodiny koná „Akce ODS“. S výjimkou toho, že tudy vedou kroky primátora Bohuslava Svobody a dalších radních ODS, se tu nic politického neděje. To jen pražská ODS obsadila okolí magistrátu v oznámených shromážděních, a tudíž se tu nemohou konat žádné protesty.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Pohled na Mariánské náměstí zaplněné demonstranty při ustavujícím zasedání magistrátu

Článek

„Je to ubohý způsob obstrukce. Dost zvláštní ve světle, jak se pan primátor Svoboda ohání demokracií,“ řekl Právu Marek Jehlička z iniciativy Změňpolitiku.cz. Demonstrace se podle něho konat nebude, přesto se Jehlička na úterní zastupitelstvo chystá. „Přijdu jako občan,“ poznamenal.

Jeho kolega z Vyměňtepolitiky.cz Jaroslav Kuchař z internetové sociální sítě facebook vyčetl, že se v úterý nejspíš přijde podívat více lidí. „Sraz vevnitř,“ nabádá na internetu jeden z diskutujících. „Nemáme lidi pod kontrolou, ani nechceme mít. Ale je dobře, že na magistrátu bude hlas lidu slyšet,“ reagoval pro Právo Kuchař.

Strážníci budou v pohotovosti

Jednání vyvolala TOP 09 a doufá, že se jí podaří prosadit program, podle něhož se má jednat o účasti zastupitelů v představenstvech, o mlčenlivost aktérů kauzy opencard a především o zrušení tenderu na rekonstrukci Císařského ostrova s ústřední čistírnou. „Byl bych strašně rád, kdyby to bylo klidné,“ řekl Právu šéf pražských zastupitelů TOP 09 Tomáš Hudeček.

Radnice nehodlá ponechat nic náhodě a v pohotovosti budou strážníci. Náměstek ředitele městské policie Ludvík Klema Právu řekl, že z bezpečnostního hlediska bude úterní zastupitelstvo od začátku v jiném režimu. „Budeme se ho ve vyšším počtu účastnit, abychom zajistili řádný chod zasedání a neopakovala se situace z prvního zastupitelstva. Veřejnost bude mít přístup, ale je důležité, aby byla zachována slušnost a lidé nenarušovali průběh jednání jako minule,“ nastínil Klema možné manévry.

Při volbě radních ODS a ČSSD na konci listopadu demonstranti dokázali hlukem celé dopoledne rušit jednání. Svoboda kvůli tomu přerušil schůzi do odpoledne a demonstrantům poradil, aby se skočili naobědvat. Když se chtěli na radnici vrátit, pustili strážníci dovnitř jen zlomek lidí s odůvodněním, že pro ostatní není místo. Vznikly kvůli tomu menší strkanice i drobná zranění. Ne však na straně strážníků.

Reklama

Související články

ON-LINE: Volba primátora Prahy

V budově pražského magistrátu jedná v úterý zastupitelstvo v novém složení. Na protest proti velké koalici proti tomu protestovali nespokojení Pražané. Jednání...

Výběr článků

Načítám