Hlavní obsah

Vítr rozhání po silnicích sněhové jazyky a závěje

• Aktualizováno

Teploty se přes noc na pátek vrátily pod bod mrazu a nová sněhová nadílka se silným větrem opět ztěžuje řidičům cestování. Na mnoha místech se tvoří sněhové jazyky nebo závěje, opatrní by řidiči měli být i na hlavních komunikacích, které jsou často po chemickém ošetření pokryté kluzkou vrstvou rozbředlého sněhu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tah z Brna na Svitavy je po nočním vytažení uvízlého kamionu již průjezdný.

Článek

Ochlazení, které do Česka přišlo po několikadenní oblevě, ovlivnilo ve čtvrtek hlavně dopravu v Čechách. Voda z tajícího sněhu na mnohých silnicích vytvořila náledí, ve vyšších polohách řidičům ztěžovaly jízdu sněhové přeháňky a silný vítr. Meteorologové však před náledím a před sněhovými jazyky nadále varují, silnice budou podle nich v pátek klouzat i na Moravě.

Husté sněžení zasáhlo během dopoledne celou Vysočinu. Silný vítr vytváří sněhové jazyky. Nepříznivé počasí způsobilo několik dopravních nehod. Mezi obcemi Štoky a Pozovice na Havlíčkobrodsku je silnice II/350 po nehodě cisterny neprůjezdná. Problémy jsou pravidelně hlášeny i z jiných míst v kraji. Řekl to dispečer krajských silničářů Jiří Hejnák.

Silniční provoz mezi Jihlavou a Třebíčí na silnici 2/405 zastavil na nezbytně dlouhou dobu také autobus vzpříčený mezi Zašovicemi a Okříškami. Na silnici II/344 u obce Dolní Krupá na Havlíčkobrodsku se srazila dodávka s osobním autem. Nehoda skončila bez zranění, vozidla jsou po celé šíři vozovky. Tři vozidla havarovala v prostoru čerpací stanice na 95. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno. Na místě zasahují policisté. Problémy mají řidiči také mezi Dvorcemi a Kostelcem na Jihlavsku.

Sněhové jazyky se tvoří hlavně na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. Silničáři podle dispečinku nasadili na udržení sjízdnosti veškerou techniku, přesto nevylučují, že kvůli neustávajícímu sněžení a silnému větru mohou nastat problémy na mnoha místech, zejména v kopcích.

Na dálnici D1 a na silnicích první třídy jsou zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, na ostatních leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Je oblačno až zataženo, teplota se pohybuje od dvou do šesti stupňů pod nulou.

Silný vítr, mráz a sněhové bariéry komplikují sjízdnost silnic na jihu Čech. Na Šumavě a celém Prachaticku napadlo podle dispečinku zimní služby cestářů přes noc asi 15 centimetrů sněhu. Sněhové jazyky vítr vytváří i na vozovkách na Táborsku, Jindřichohradecku a Písecku. Cestáři silnice uklízejí a sypou. Na chemicky udržovaných leží zbytky břečky.

Teplota vzduchu se po ránu pohybuje mezi minus dvěma stupni Celsia po minus šest. Podle předpovědi meteorologů se od vyšších poloh budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje, varuje Český hydrometeorologický ústav.

Před sněhovými jazyky a závějemi, které se vinou silného nárazového větru tvoří na některých silnicích, varují silničáři i v Plzeňském kraji. V kraji napadla vrstva nového sněhu, všechny silnice jsou sjízdné.

Sněhové jazyky nebo závěje na silnicích hrozí především na Klatovsku, na Železnorudsku, na Sušicku, na severním Plzeňsku, na Tachovsku a na Stříbrsku. Některé vozovky v horských oblastech Šumavy nebo na severním Plzeňsku, které se nesolí, mají ujetou vrstvu sněhu.

Na dálnici D5 na 133. kilometru směrem na Rozvadov došlo dopoledne k hromadné nehodě. Srazilo se tam pět osobních aut a jeden kamión. Dálnici policisté uzavřeli, na místě přistával vrtulník záchranné služby. [celá zpráva]

V Karlovarském kraji po nočních přeháňkách napadal další sníh, který pokryl silnice a výrazně komplikoval provoz. Teplota se pohybovala mezi jedním až šesti stupni pod nulou a místy foukal vítr, takže se vytvářely sněhové jazyky. K ránu se situace mírně zlepšila, přesto vyžaduje jízda po kluzkých silnicích i nadále zvýšenou opatrnost.

Rychlostní komunikace a silnice první třídy jsou sjízdné, leží na nich zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Velmi nebezpečné je v některých úsecích hlavně přejíždění do druhého jízdního pruhu. Na komunikacích druhé a třetí třídy je sněhu více. Tam, kde je větší provoz, je sníh rozbředlý a rozježděný. Ve vyšších horských polohách je jeho vrstva souvislá. Na většině silnic je kvůli spoustě sněhu zúžený jízdní profil.

Na některých středočeských silnicích dnes komplikuje dopravu pouze ujetá vrstva sněhu. Místy jsou hlášeny sněhové přeháňky, na řadě míst vane silný vítr.

S ujetou vrstvou sněhu musejí počítat motoristé na silnicích druhé a třetí třídy na Berounsku, Kladensku, Rakovnicku a v okrese Praha-západ. Opatrně by však měli řidiči jet i po dálnici D11, kde mohou ležet zbytky sněhu po pluhování. Na Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Příbramsku a v okrese Praha-východ ztěžuje jízdu také silný vítr. Teploty v kraji se pohybují od minus šesti do minus dvou stupňů Celsia.

Dopravní komplikace jsou po ránu hlášeny například na mladoboleslavské rychlostní silnici R10 u Kosmonos, kde havarovala dvě osobní auta. Silnici u Křivsoudova na Benešovsku zase zatarasil kamión, který uvízl ve zbytcích sněhu a ledu. Nehody se podle policie obešly bez zranění.

Silnice v Praze jsou po nočním sněžení sjízdné. S větší obezřetností by ale měli řidiči vyjíždět na vozovky nižších tříd, kde leží rozbředlý a uježděný sníh. Podle silničářů vyjely posypové vozy na hlavní tahy ve 03:45, na silnice nižšího pořadí pak zhruba o tři hodiny později.

V Ústeckém kraji komplikují dopravu sněhové přeháňky v některých částech regionu, místy vane také silný vítr. Teploty se pohybují v rozmezí od nuly až po minus šest stupňů Celsia. Viditelnost je kvůli srážkám snížená a kluzký povrch vozovek, na kterých leží vrstva sněhu, vyžaduje zvýšenou opatrnost.

Dálnice a rychlostní silnice v kraji pokrývá různě vysoká vrstva rozbředlého sněhu, který odtává po chemickém ošetření. Se zvýšenou opatrností jsou ovšem sjízdné. Obdobná situace je na komunikacích první, druhé a třetí třídy. Tady mohou řidiči na méně frekventovaných úsecích narazit i na ujetou vrstvu sněhu, kterou kryje posyp. Sníh komplikuje také dopravu na železnici. Neprůjezdný je kvůli sněhu úsek Zlonice - Straškov.

Silničáři ráno varují řidiče, že v Pardubickém kraji se tvoří od středních poloh sněhové jazyky a závěje. Pozor by si měli dávat v regionu Lanškrouna, Hlinska, Poličky a Žamberka. V Pardubickém kraji místy fouká nárazový a silný vítr a je spíše zataženo.

V noci opět v kraji sněžilo a na vedlejších tazích je nová vrstva sněhu, nyní už ujetá a ošetřená posypem. Na hlavních komunikacích je po chemickém ošetření místy rozbředlý sníh.

Na horských silnicích v Královéhradeckém kraji se ráno vlivem silného větru tvoří sněhové jazyky. Na většině území kraje v noci připadl nový sníh, silnice jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.

Dálnice a hlavní silniční tahy jsou mokré, se zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Na silnicích ve vyšších polohách leží uježděná vrstva sněhu. Na většině území je zataženo, například na Trutnovsku klesly teploty až na 11 stupňů Celsia pod bod mrazu, místy stále sněží.

Kvůli novému sněhu mají na některých místech potíže kamióny. Policie informovala, že u obce Stračov na Hradecku uvízly v kopci tři kamióny, které částečně zasahují do protisměru. Hasiči v noci také zasahovali u Olešnice v Orlických horách, kde bylo potřeba uvolnit silnici od uvízlého kamiónu.

V Libereckém kraji napadlo přes noc do pátečního rána až 15 centimetrů nového sněhu, jeho odklízení komplikuje vítr, který může vytvářet sněhové jazyky a v horských oblastech závěje. Místy stále sněží. Problémy mají opět hlavně kamióny. Dva ráno uvízly v Jablonci a blokují příjezd od Turnova. Silničáři doporučují jezdit se zvýšenou opatrností. Auta bez zimní výbavy by na silnice vůbec vyjíždět neměla.

Teploty v kraji se pohybují kolem dvou až čtyř stupňů pod bodem mrazu a postupně se vyjasňuje. Místy se tvoří mlhy, které zhoršují viditelnost. I na hlavních tazích leží rozbředlý sníh a silnice mohou klouzat. Na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Do hor doporučují silničáři přibalit sněhové řetězy.

Na Vsetínsku v noci napadlo do dvou centimetrů nového sněhu, na sněhové přeháňky upozorňují také silničáři na Kroměřížsku. Na menších cestách Valašska stále leží i ujetý sníh, jehož zbytky jsou také v lesních úsecích na Zlínsku. Vozovky jsou tak sjízdné pouze se zvýšenou opatrností.

Komunikace první třídy v kraji jsou holé, na Vsetínsku a Kroměřížsku mokré po chemickém ošetření a na Uherskohradišťsku a Zlínsku suché a vymrzlé. Stejný stav udávají silničáři také u vozovek druhé a třetí třídy na Slovácku, kde zima momentálně ve Zlínském kraji trápí řidiče nejméně. Teplota se ráno v kraji pohybovala od minus sedmi do nuly stupňů Celsia.

V Olomouckém kraji se v pátek místy tvoří sněhové jazyky. Před tvorbou sněhových jazyků varují ráno zejména silničáři na Šumpersku a Prostějovsku. Řidiči s nimi musí počítat například na silnici první třídy přes Červenohorské sedlo, tvoří se ale i v dalších úsecích. Na severu kraje, ale také na Olomoucku, leží na vozovkách zbytky sněhu. Silnice jsou proto sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Sněhové jazyky se ráno mohou tvořit i na Drahanské vrchovině na Prostějovsku, kde silničáři provádí posyp a cesty pluhují. V Olomouckém kraji je ráno většinou zataženo nebo oblačno, na severu se objevují sněhové přeháňky. Teploty se pohybovaly od minus devíti do minus jednoho stupně Celsia.

Jen se zvýšenou opatrností jsou sjízdné silnice druhých a třetích tříd v Jihomoravském kraji. Po nočním sněžení na nich leží místy až třícentimetrová vrstva uježděné sněhové nadílky. Ve vyšších polohách Znojemska se na nich místy tvoří sněhové jazyky. Dálnice D1 a D2 jsou ale sjízdné bez omezení.

Dopravu na některých místech navíc komplikuje mlha. Policie proto připomíná, aby řidiči při jízdě dodržovali bezpečnou vzdálenost. Zatím nezaznamenala v regionu nárůst nehod. Odklízení sněhu zaměstnalo silničáře již od čtvrtečních večerních hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám