Hlavní obsah

Senát se rozhýbal, ještě může zabránit skokovému zvýšení platů politiků

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ještě v úterý to vypadalo, že platy politiků, soudců a státních žalobců v lednu příštího roku ještě před chystaným pětiprocentním snížením skokově vzrostou až o desetitisíce korun. A to kvůli tomu, že zákon o platech ústavních činitelů nestihne do konce roku projít celým legislativním kolečkem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

Poté, co na situaci upozornilo středeční Právo , začali politici bleskově jednat. [celá zpráva]

Už včera se nečekaně sešel organizační výbor Senátu, který pověřil šéfa komory Milana Štěcha (ČSSD) svoláním schůze ještě do konce roku tak, aby zákon o platech mohl být schválen a začal platit hned od začátku příštího roku. Ještě začátkem týdne počítali senátoři s další schůzí až v polovině ledna.

„Mám pověření svolat schůzi, jakmile zákon přijde ze Sněmovny,“ potvrdil Právu Štěch s tím, že nechtěl konkretizovat, kdy by to mohlo být. Pouze uvedl, že podle předběžných informací by mohl návrh z dolní komory doputovat už dnes, tedy ihned poté, co ho schválí poslanci.

Štěch v pátek na ČT řekl, že udělá vše pro to, aby zákon vešel v platnost včas.

Předpokládá se proto, že senátoři by se měli sejít 16. prosince. Otázkou je, zda budou chtít zákon nějak měnit a posílat zpět poslancům.

Pokud by to přece jen udělali, Sněmovna by mohla o zákonu znovu hlasovat 21. prosince, kdy se má zabývat dalším vráceným zákonem ze Senátu, a to fotovoltaikou. Pak už by přišel na řadu jen prezident se svým podpisem a vytištěním zákona ve Sbírce zákonů, což je podmínkou pro jeho platnost.

K urychlenému přijetí zákona včera vyzvali Senát koaliční poslanci. Pokud to senátoři neudělají, nesou podle poslanců ODS, TOP 09 a VV plnou odpovědnost za to, že platy špiček v lednu skokově vzrostou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám