Hlavní obsah

Vítězný ryk ze zisku Galilea je předčasný, varoval Nečas

Novinky, jim
Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) ve čtvrtek varoval před unáhlenými ovacemi k udělení evropského navigačního systému Galileo Praze. Podle Nečase je ještě brzy a konečné slovo bude mít teprve Rada Evropy pro konkurenceschopnost, která o tom bude v pátek jednat.

Článek

„Chci varovat před vítězným rykem, jaký jsem zaznamenal v některých médiích. Dobojováno bude, až to zítra schválí rada,“ řekl Nečas novinářům na tiskové konferenci.

Předseda vlády připomněl, že Česká republika sice získala podporu u 22 zemí evropské sedmadvacítky pro vybudování Galilea, nicméně „není vyloučeno, že některá nejmenované země, která by mohla být výsledkem zklamaná, může udělat nějaký nepředvídatelný diplomatický krok“.

Přesto vyjádřil naději, že se podaří celý projekt dotáhnout do úspěšného konce s tím, že 22 hlasů je nezpochybnitelný úspěch. Podotkl k tomu, že ještě v létě přálo vybudování Galilea v Praze polovička členských zemí. Významný podíl na úspěchu v podobě 22 hlasů podle ministerského předsedy mají české diplomatické špičky předchozích dvou vlád Mirka Topolánka a Jana Fischera, za což jim poděkoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám