Hlavní obsah

Unikátní záběry Vltavy s minimem vody

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V souvislosti se čtvrtečním pátráním policistů po ztracené Anně Janatkové přistoupilo Povodí Vltavy ke snížení hladiny řeky v Praze. Na jeden den se v prohledávaném úseku zastavil lodní provoz a hladina výrazně klesla.

Článek

Hladinu řeky povodí snížilo o 2,9 metru. Na řadě míst toto opatření výrazně odkrylo jinak zatopené břehy řeky. Policisté prohledávající vodu uvedli, že v některých místech byla hloubka řeky po snížení hladiny třímetrová.

Hloubka však byla na řadě míst různá, s ohledem na dno. „Ve Vltavě teklo při snížení hladiny tolik vody, kolik by v ní teklo, kdyby nebyly na řece jezy a přehrady,“ řekl Novinkám vedoucí dispečinku Povodí Vltavy Karel Březina. Podle jeho informací to byl přirozený průtok Vltavy.

"Vypouštěla se zdrž vodního díla Klecany, to je asi 8 kilometrů vltavské vodní cesty od hradícího objektu jezu Klecany po hradící objekt jezu Trója. Upouštělo se to včera od 17 hodin po celou noc, dneska je to vypuštěné a probíhá pátrací akce policie, a dneska večer se to začne po setmění zase napouštět a bude se to napouštět až do zítřka do rána. Zítra bude ta zdrž naplněna vodou tak, jak je to obvyklé celý rok," řekl Novinkám ve čtvrtek Březina.

"Policie nás žádala o spolupráci - jakými prostředky bychom jim mohli pomoct. Takže se zajímali o naši měřící loď Valentýna, jestli by jim nemohla pomoct. To je loď, která vyměřuje dno. A potom se zajímali o to, jestli bychom jim nemohli vypustit tu zdrž, aby mohli prohlédnout břehy. My jsme zjistili, že ta měřící loď pro jejich účely není dostačující," uvedl Březina.

Plavební odstávky se provádí většinou na podzim. Povodí může snížit hladinu v jednotlivých zdržích (úsecích), podle potřeby. Pak musí být ale vyloučen lodní provoz, který však nebývá v zimě velký. Při čtvrteční uzávěře vodní hladiny se opatření dotklo asi dvou lodí, které však věděly o zákazu předem a jízdu si tedy neplánovaly.

„Přestože se může snižování hladin provádět každoročně, v praxi je to jednou za pět, deset let,“ doplnil Březina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám