Hlavní obsah

Rath se pohádal s Nečasem: Kovaný marxista, Jakeš, Castro, znělo Sněmovnou

Novinky, jim
Praha

Poslanec ČSSD David Rath se pustil ve svém sáhodlouhém projevu v rámci sněmovních interpelací do vládní politiky a tradičně svůj proslov opepřil silnými výrazy. Nečas označený Rathem za marxistu pak odpověděl na jeho „castrovský projev“ neméně dlouhou replikou a vytkl Rathovi, že na privatizaci zdravotnictví, již kritizuje, vydělal milióny.

Článek

Za to si Nečas vysloužil přirovnání k Milouši Jakešovi, Ratha pak začala mírnit předsedající Kateřina Klasnová (VV).

Rath vytýkal vládě její záměr snížit objem výdajů na mzdy ve veřejném sektoru o 10 procent, načež dal poslancům exkurz do teorie ekonomie. Vyzdvihl při tom způsob sociálně tržního hospodaření, „které je provázáno s relativně vysokou daňovou zátěží jak pro firmy tak pro více vydělávající osoby“. Výsledkem jsou pak podle Ratha kvalitní služby.

Pane premiére, vy nejste pravičák, vy jste kovaný marxista!

„Prostě nelze očekávat, že budeme mít kvalitní nemocnice, kvalitní školy, kvalitní vědu, když tam nedáme peníze. A peníze tam nedáme, pokud je nevybereme na daních,“ prohlásil Rath.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Poslanec ČSSD David Rath (vlevo) se mezi projevy dobře bavil.

Pravicovou politiku interpretoval jako tu, která má veřejnou sféru za „parazita“ a „nadstavbu“, přičemž všechny peníze mají vznikat v soukromém sektoru. „Tato nadstavba, tedy věda, školství, zdravotnictví, kultura, tak ta je v moderní společnosti ne stejně důležitá jako ta základna, ta, co tvoří ty materiální hodnoty,“ argumentoval dále Rath. Podle něj se však teorie výrazně podobá marxistické. „Pane premiére, vy nejste pravičák, vy jste kovaný marxista!“ zdůraznil poslanec.

Slyšeli jsme zde takřka castrovský projev pana Ratha. Jsem rád, že na jeho poměry se snažil, a já ho za to chci pochválit, o neurážlivý projev.

Argumentoval také tím, že země s vyššími daněmi zvládají lépe hospodářskou krizi, jako příklady vyjmenoval Rakousko, Německo a Dánsko. „Zatímco Irsko, které má korporátní daně ještě pod ČR někde na 12 procentech a daně pro bohaté ještě nižší, to je dneska na kolenou,“ řekl středočeský hejtman.

"Fidel" kárá za castrovské projevy

„Slyšeli jsme zde velmi dlouhý, takřka castrovský projev pana poslance Ratha, jehož obsah se dotkl prakticky úplně všeho, čeho se dotknout mohl. Nicméně jsem rád, že na jeho poměry se snažil dokonce, což je výjimka a já ho za to chci pochválit, o neurážlivý projev,“ zahájil svou odpověď Nečas, který si sám začátkem roku kvůli dlouhým projevům ve Sněmovně, jimiž chtěl bránit schvalování levicových zákonů, vysloužil od oponentů přezdívku Fidel.

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Premiér Petr Nečas ve Sněmovně

Podle něj už se Rath „svým ignorováním situace veřejných rozpočtů stal již příslovečným“, přičemž nejlepší vizitkou podle premiéra je hospodaření jeho Středočeského kraje. Proti Rathově kritice úspor Nečas vyrukoval s tím, že levicově orientované vlády ve Španělsku, Portugalsku či Řecku rovněž snižují objem platů ve veřejném sektoru, a to i mnohem více.

„Mimochodem bych chtěl připomenout, že španělský socialistický premiér Zapatero zrušil ve Španělsku porodné. Ne ho omezil, zrušil ho jako sociální dávku,“ poznamenal ministerský předseda.

Pan Rath prokázal vynikající znalost marxismu. Je to vždycky poučné dozvědět se něco o ideovém protivníkovi.

Vysvětlil také, že vyšší progresivní zdanění vede v posledních 40 letech k ekonomické emigraci. „Právě ze zemí s vysokými daněmi odchází nejenom lidé, ale odchází i podniky, firmy, odchází výroba, odchází služby, odchází do zemí s nižšími daněmi,“ řekl Nečas.

„Co se týče dalších tezí, kdy prokázal pan poslanec a hejtman Rath z tohoto místa vynikající znalost marxismu, já děkuji za přednášku. Je to vždycky poučné dozvědět se něco o ideovém protivníkovi a je skutečně vidět, že pan poslanec Rath je kovaný v marxistické teorii. Teď nechci pátrat po důvodech, zda nějakým způsobem nasával toto prostředí, to netuším, ale zná to, to je zjevné z jeho vystoupení,“ uvedl dále Nečas.

Proč bráníte privatizacím?

Následně hájil i politiku privatizace ve zdravotnictví, kterou soc. dem. často napadá. Nečasovi se nelíbilo, že to právě Rath označuje často za nemravné. „Díky tomu, že prodal za milióny své spoluvlastnictví v soukromém zdravotním zařízení, které zprivatizoval předtím, tak se stal milionářem. Já mu to přeji. To, co nechápu, je, proč brojí proti podílu soukromého sektoru ve zdravotnictví nebo dokonce proti tomu, aby se některá zdravotnická zařízení mohla prodávat, když sám na tom vydělal milióny. To mně není úplně jasné a už vůbec mně to není jasné ve světle jeho plamenných výroků, které tady citovaly z marxismu apod.,“ divil se Nečas.

Na rozdíl od vás jsem bohatý a úspěšný člověk a vy byste mi neměl závidět.

Odmítl ale, že by ekonomický kolaps Irska byl zapříčiněn nízkými daněmi: „Tyto země neměly rozumné rozpočtové hospodaření, ať již veřejných rozpočtů nebo rozpočtů v podnikatelské sféře, protože to je důvod problémů Irska. V Irsku byl úvěrový boom podobně jako ve Španělsku a ten způsobil problémy, které dnes musí tato ekonomika řešit.“

Rath: Nezáviďte mi úspěch a bohatství

„Pokud to byl takřka castrovský projev, tak ten váš byl asi takřka jakešovský. Jen si vzpomeňme na to, co tehdy ten pán říkal: ‚Podívejme se, kolik berou, ty zagorové, jandové‘. A vy tady: ‚Kolik berou ti rathové‘. Ano, pane premiére, na rozdíl od vás já jsem bohatý a úspěšný člověk a vy byste mi neměl závidět,“ nechal se pak slyšet Rath.

Dodal k tomu, že on sám je bohatý a úspěšný mimo politiku, Nečas však, až jako premiér skončí, bude muset na úřad práce, jelikož podle Ratha nic neumí. „Tak, prosím, nezáviďte těm, kteří něco umí. Já jsem stále lékař, stále umím léčit lidi,“ povídal Rath, vtom mu ale do řeči vstoupila místopředsedkyně Sněmovny Klasnová, která právě debatu řídila.

Nečas Rathovi milióny přeje...

„Pane poslanče, já vás moc prosím, abyste byl klidný ve svém projevu a neurážel pana premiéra,“ sdělila mu ze své pozice předsedající schůzi. Rath se ale nedal. „Já ho neurážím. Já jsem si nevšiml, paní předsedající, že byste ho umravňovala a že byste říkala panu premiérovi, že závidět někomu je chyba,“ ohradil se Rath.

Na to pokrytectví poukazuji, ne na vaše bohatství, pane poslanče Rathe. To já vám upřímně přeji.

Podle Klasnové však Nečas neužíval tak silná slova, ale nechala Ratha dokončit svou reakci. „Tak. A castrovský projev - to není urážka? Myslím, že bychom měli měřit každému stejným metrem,“ bránil se dál Rath.

Nečas poté Rathovi od řečnického pultíku sdělil, že mu nic nezávidí. „Ale mne fascinuje jedna věc, a sice teze, kterou tady opakovaně, řekl bych mnohokrát, sdělil pan poslanec Rath, a sice zisk ve zdravotnictví je nemravný. Privatizace ve zdravotnictví je nemravná. Na to pokrytectví poukazuji, na ten rozdíl mezi slovy a činy, ne na vaše bohatství, pane poslanče Rathe. To já vám upřímně přeji. Nepřeji vám vládu, která by vám toto bohatství výrazně zdanila, to ne,“ uzavřel debatu s Rathem Nečas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám