Hlavní obsah

Levicový Senát stáhl ze Sněmovny zákon o protikomunistickém odboji

Právo, Novinky, jas, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Senát ve čtvrtek hlasy ČSSD, KSČM a KDU-ČSL rozhodl o tzv. zpětvzetí návrhu zákona o protikomunistickém odboji a jeho účastnících. Návrh byl do Sněmovny předložen v době, kdy měla v horní komoře pravice většinu. Pro stažení návrhu hlasovalo 43 senátorů, proti 28.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

"Jsem opravdu zvědav, jak se sociální demokraté a část lidovců podívají do očí všem politickým vězňům, ať už z padesátých nebo sedmdesátých let,“ odsoudil stažení návrhu zákona místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

"Dnešek je černý den oranžové většiny v Senátu," doplnil senátor a ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Vondra: Historikům jde jen o peníze na bádání

Návrh na zpětvzetí předložil kolegů senátor ČSSD Jiří Dienstbier. Ten, ač bývalý disident, patřil spolu s lidoveckým senátorem Petrem Pithartem mezi kritiky zákona.

Nesouhlasné reakce vzbudil návrh v předložené podobě i u některých historiků. Podle jejich mínění je nedomyšlený. Pozastavovali se například nad tím, že by o uznání zásluh odbojářů měli rozhodovat úředníci. [celá zpráva]

Vondra se následně opřel i do historiků: "Opírat stanovisko doporučující stažení zákona z projednávání v Poslanecké sněmovně o dopis historiků, kteří v něm nakonec přiznávají, že jim jde především o peníze pro jejich bádání, je smutný příklad toho, jak se u nás někdy dělají věci veřejné. Lidé, kteří se čtyřicetileté komunistické diktatuře s nasazením života nebo zdraví postavili, jim dávali témata pro jejich práci. Kdyby tito lidé nebyli, tak historici nemají o čem psát. Je nemravné si místo ocenění těchto lidí říci o peníze," uvedl Vondra.

Koalice se nevzdává

Prosazení zákona o protikomunistickém odboji má ve svém programovém prohlášení i kabinet premiéra Petra Nečase (ODS).

Poslanci vládní koalice po hlasování Senátu oznámili, že podají návrh o protikomunistickém odboji jako vlastní iniciativu. Použijí jeho původní znění, které vypracovali pravicoví senátoři. Podle šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře je to návrh dobrý a potřebný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám