Hlavní obsah

V Krkonoších silničáři vyhlásili kalamitní stav

Novinky, ČTK, ÚAMK
ČESKÁ REPUBLIKA

Počasí si už třetí den zahrává se silničáři i řidiči. Pluhy, sotva sníh ze silnic odhrnou, mohou jet na místo znovu. Silný vítr totiž vrací rychle sníh zpět na silnice. Na mnoha místech stále hustě sněží. Silničáři dokonce v Krkonoších vyhlásili kalamitní stav. V noci byla opět neprůjezdná brněnská dálnice D1.

Článek

Kritická situace je v Krkonoších, kde vichřice zavála sněhovými jazyky vozovky na Benecku, Mísečkách a u Harrachova. "Vítr je tak silný, že se skoro ani nedá vyjít z auta," řekl náměstek ředitele Krajské správy silnic v Liberci Jan Douděra. Podle meteorologů zde ráno dosahoval vítr rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu.

Situace je ale stále kritická také na Vysočině. Na mnoha místech je nutné objíždět uvízlé kamióny. Hasiči také ráno zasahovali u Hodic na Jihlavsku, kde se převrátil osobní automobil. Další dopravní nehoda se stala ráno u Květnova na Havlíčkobrodsku.

Silnice z Kamenice nad Lipou do Pelhřimova bude nejméně deset hodin neprůjezdná. V úseku mezi Božejovem a Obrataní se na úzké vozovce před 10:00 vzpříčil kamión. "Na místo jede speciální vyprošťovací technika z Havlíčkobrodska, náklad se bude muset překládat," řekl dispečer zimní služby správy a údržby silnic.

Na místě jsou policisté, kteří budou odklánět dopravu. Vyzývají řidiče kamiónů, aby se na Pelhřimovsko nevydávali. Problémy jsou ale ve všech krajích.

Řetězové havárie na D1

Dálnici D1, která byla v podvečer v úseku mezi 128. a 136. kilometrem ve směru na Prahu zablokovaná šesti kamiony a několika osobními vozy, se podařilo uvolnit v obou jízdních pruzích krátce před 22:00. Řidiči však mohli bez problémů jezdit pouze hodinu.

Před půlnocí totiž dálnici na 99. kilometru opět zatarasily kamiony. Kolona dosahovala podle hasičů až ke 112. kilometru. Asi od 02:00 je dálnice opět průjezdná.

Reklama

Související články

Sněhové bouře a náledí zastavují dopravu

Doprava v ČR pod náporem hustého sněžení kolabuje. Nejhorší je situace na Vysočině. Brněnská dálnice D1 byla celý pondělní večer ve směru na Prahu neprůjezdná....

Výběr článků

Načítám