Hlavní obsah

ČSSD poslala Ústavnímu soudu tři stížnosti najednou

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ČSSD ve středu podepsali a odeslali Ústavnímu soudu (ÚS) hned tři stížnosti najednou. Největší opoziční strana se u soudu dožaduje zrušení škrtů v sociální oblasti a omezení podpory stavebního spoření. Kritizuje přijetí těchto opatření ve stavu legislativní nouze. ČSSD také u ÚS napadla ustanovení, na základě kterého se neproplácí první tři dny nemocenské.

Foto: Petr Horník, Právo

Vedení ČSSD, uprostřed úřadující předseda Bohuslav Sobotka

Článek

Sociální škrty a změny u stavebního spoření prosadil kabinet Petra Nečase, v případě nemocenské jde o opatření schválené ještě za vlády Mirka Topolánka (oba ODS). Pokud jde o sociální škrty, kdy byl například zrušen sociální příspěvek nebo sníženy dotace pro zdravotně postižené, ČSSD vadí schválení ve stavu legislativní nouze. Strana požaduje, aby ÚS celý zákon zrušil.

„My v tuto chvíli napadáme proces, ve kterém byl tento návrh zákona přijat na půdě parlamentu. Domníváme se, že vláda zneužila stav legislativní nouze. Jsme přesvědčeni o tom, že vláda omezila práva opozice při projednávání tohoto návrhu zákona. Omezila je tím, že znemožnila v Poslanecké sněmovně obecnou rozpravu,“ řekl ve středu úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně. Soc. dem. navíc vadí, že byl návrh schválen Senátem ve starém složení.

V případě novely zákona o stavebním spoření, která je předmětem druhé stížnosti, soc. dem. také kritizuje přijetí ve stavu legislativní nouze. Po ÚS požaduje, aby zrušil zpětné zdanění stavebního spoření za letošní rok a snížení státního příspěvku u stávajících smluv.

„Jsme přesvědčeni o tom, že vláda nepřiměřeným způsobem zasáhla do majetkových práv občanů a nepřiměřeným způsobem zasáhla v neprospěch veřejného zájmu tím, že zpětně omezila podmínky pro stavební spoření,“ uvedl Sobotka.

Třetí stížnost se týká opatření, kdy Topolánkova vláda zrušila proplácení prvních tří dnů nemocenské. ČSSD už toto ustanovení u ÚS jednou napadla a uspěla. Parlament ale zrušení proplácení prvních tří dnů nemocenské následně obnovil. „My se domníváme, že by ÚS měl postupovat kontinuálně,“ míní Sobotka. Občané podle něj mají podle Ústavy nárok na hmotné zabezpečené v době nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám