Hlavní obsah

Po oblevě namrzají silnice, večer opět přituhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teploty na různých místech republiky kolísají kolem hranice bodu mrazu, tající sníh tak místy tvoří klouzavou břečku, jinde namrzá. Silničáři proto nabádají k opatrné jízdě. Nejvíce nehod řešila policie na Ústecku a ve středních Čechách. U Loun na náledí havarovalo několik aut. Meteorologové již v úterý večer vydali výstražnou informaci, podle níž bude hrozit vysoký stupeň nebezpečí tvorby ledovky či náledí až do čtvrtečního rána.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V noci ze středy na čtvrtek očekáváme přechod výrazné studené fronty,“ informoval Český hydrometeorologický ústav s tím, že může napadnout 15 až 20 centimetrů sněhu. Od večera se pak bude opět tvořit náledí, dopravu dále zkomplikuje i silný vítr a s ním spojené sněhové jazyky. Teploty klesnou průměrně na minus pět stupňů Celsia, informuje ČHMÚ.

Na velké problémy by se měli připravit řidiči v Ústeckém kraji, kde už tak nepříjemné podmínky zkomplikovaly ještě havárie. Hlavní tah z Chomutova na Prahu zablokovalo několik nehod u Loun. V největší z nich se vybouraly čtyři automobily a dva kamióny. Celý obchvat Loun je silně namrzlý.

Na některých středočeských silnicích druhé a třetí třídy leží zledovatělá vrstva sněhu. Na řadě míst je potrápí také mlha.

Se zledovatělou vrstvou se motoristé potýkají zejména na Benešovsku, Berounsku, Kladensku, Rakovnicku a v okrese Praha-západ. Mlha se vyskytuje na Kladensku, Kolínsku, Kutnohorsku, Nymbursku, Příbramsku a v okrese Praha-východ, komplikovat může i jízdu po dálnicích D5 a D8 a rychlostních silnicích R4, R7 a R10. Teploty v kraji se pohybují od minus jednoho do dvou stupňů Celsia.

Policie ráno vyjížděla k nehodě dvou osobních aut u obce Sulice v okrese Praha-východ, jedno skončilo v příkopu na střeše. Další kolize se staly v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku, kde auto narazilo do stromu, nebo na silnici R4 u Dobříše. Úlomek zmrzlého sněhu tam zřejmě autu poškodil pneumatiku. Nehody se podle policie obešly bez zranění.

Silničáři varují před náledím, které se objevuje na některých silnicích na Liberecku, kde se teploty pohybují těsně kolem bodu mrazu. Problémy mohou mít motoristé hlavně v okolí Chrastavy, Václavic a také na Českodubsku.

Hlavní tahy včetně rychlostní silnice R35 jsou většinou holé a mokré, na silnicích nižších tříd leží místy zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

V některých oblastech Pardubického kraje vzniká ráno na silnicích námraza. Silničáři varují před ledovkou v regionu Chrudim, Ústí nad Orlicí a Žamberka. Ráno se teploty pohybují kolem nuly až tří stupňů Celsia. Většinou je zataženo, bezvětří nebo fouká slabý vítr.

Hlavní tahy jsou po oteplení mokré a bez sněhu. Pouze na cestu přes Suchý vrch na Orlickoústecku silničáři doporučují kamiónům zimní výbavu. Úsek se nesmí ošetřovat chemicky a zůstává tam ujetý sníh.

V Karlovarském kraji přešly sněhové srážky do dešťových a intenzivně začalo pršet už v úterý večer. Protože se teplota pohybuje kolem nuly a místy i klesá pod bod mrazu, může vznikat na silnicích náledí. Pozor si řidiči musejí dávat i na tající rozbředlý sníh.

Silnice první třídy a rychlostní komunikace R6 jsou převážně mokré a sníh z nich odtál po chemickém ošetření. Jízda po nich je tak relativně bezpečná a bez omezení. Horší je situace na komunikacích druhé a třetí třídy, kde stále leží různě vysoká vrstva rozbředlého sněhu, který po dešti taje. Místy se může vytvářet náledí.

Na téměř celém území Vysočiny je mlha. Silnice prvních tříd jsou po ránu většinou sjízdné bez omezení, na komunikacích druhých a třetích tříd však stále leží zbytky sněhu po pluhování. Místy se na Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku začíná tvořit námraza. Jízda proto podle silničářů vyžaduje i vzhledem ke stále hrozícímu vzniku náledí maximální opatrnost.

Stromy a větve, které se lámou pod těžkým mokrým sněhem, komplikují i ve středu dopravu na některých místech v Plzeňském kraji. Kraj kvůli nim vyhlásil kraj v úterý kalamitní stav, silničáři i hasiči jich likvidovali velké množství. Ve středu stromy padají v menší míře, ale stále je třeba věnovat jízdě zvýšenou pozornost. Některé silnice, na které se nepoužívá sůl, mohou navíc místy namrzat.

Silnice s inertním posypem namrzají například na Klatovsku a na Šumavě, kde se teploty drží kolem nuly a je bez srážek. Na silnici první třídy mezi Javornou a Gerlovou Hutí jsou na vozovce zledovatělé zbytky sněhu. Nebezpečí náledí kombinované s pády zlomených větví hrozí také na Tachovsku a Stříbrsku.

Podle dispečerů silničářů na Rokycansku a Domažlicku jsou většinou silnice prvních tříd mokré a holé, na silnicích udržovaných inertním posypem jsou zbytky rozježděné sněhové břečky. Ledovka hrozí i na severním Plzeňsku.

Silnice na jihu Čech jsou podle dispečinku zimní služby cestářů s opatrností sjízdné. Ledovka se po ránu tvoří jen na Českokrumlovsku. Nebezpečné jsou silnice kolem Lipna, od Černé v Pošumaví až po Frymburk. Na většině území je polojasno. Teplota vzduchu se pohybuje od bodu mrazu na Strakonicku po plus 3,5 stupně Celsia na šumavském Churáňově. Dohlednost zejména na Jindřichohradecku snižuje mlha.

Na silnicích v Krkonoších a Orlických horách leží na silnicích ujetá vrstva sněhu nebo rozbředlý sníh. Na cestách se místy může tvořit námraza. Řidiči musejí jet velmi opatrně. Teploty se v regionu ráno většinou pohybovaly kolem nuly a nikde nesněžilo.

Silnice nižších tříd, zejména na Trutnovsku a Jičínsku, mohou pokrývat zbytky rozbředlého sněhu. Hlavní silniční tahy v kraji byly ráno holé a mokré. Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové byla mokrá a sjízdná bez omezení.

Ve vyšších polohách okresu Prostějov se ráno na vozovkách místy tvoří ledovka. Na Šumpersku mohou některé silnice při poklesu teplot namrzat. Na vedlejších cestách především na severu Olomouckého kraje stále leží zbytky sněhu.

V okresech Šumperk a Jeseník jsou ráno hlavní tahy mokré po chemickém ošetření, na silnicích druhé a třetí třídy ale leží zbytky sněhu. Motoristé na ně mohou narazit i na vedlejších cestách na Přerovsku a Prostějovsku. V ostatních částech kraje je většina vozovek bez omezení sjízdná. V Olomouckém kraji je většinou zataženo a bez srážek, viditelnost místy snižují mlhy. Teplota se ráno pohybuje nad bodem mrazu.

Dopravu na některých místech Zlínského kraje stěžují ráno mlhy. Zejména ve vyšších polohách leží na menších cestách stále zbytky rozbředlého sněhu po pluhování. Při snížení teplot navíc mohou vozovky namrzat.

Komunikace v kraji jsou většinou holé a mokré nebo vlhké. Vozovky první třídy jsou kromě Valašska sjízdné bez omezení. Teplota se ráno ve Zlínském kraji pohybovala od nuly do sedmi stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám