Hlavní obsah

Poslanci si snižují platy, na finální verzi zákona mají dva dny

Novinky, jim
Praha

Poslanci poslali do závěrečného čtení návrh na snížení platů ústavních činitelů o pět procent. Zároveň souhlasili se zkrácením lhůty pro projednání ve třetím čtení na 48 hodin. Zákonodárcům by se měla mzda snížit do konce volebního období. U státních zástupců a soudců pouze pro rok 2011, kdy má být vytvořen nový zákon týkající se jejich platů.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ve Sněmovně

Článek

Snížení platů má být projevem solidarity parlamentu s většinou lidí, kteří v důsledku hospodářské krize přišli o práci, nebo jim byl omezen výdělek. Původní vládní návrh počítal se omezením mezd u ústavních činitelů do roku 2014. To ovšem vyvolalo mírné rozpory.

Architekt návrhu ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) se ve Sněmovně podivil, že ústavně právní výbor chce snížit mzdy jen do příštího roku.

Poslanec ČSSD Stanislav Křeček ale namítl, že právě Drábkův náměstek sdělil výboru, že co se týče platů státních zástupců, hodlá ministerstvo vypracovat nový návrh, který má být systematičtější. Podobně také Karolína Peake (VV) orodovala za to, aby byl příští rok zpracován nový zákon, který by situaci kolem státních zástupců nadobro vyřešil.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) připomněl, že Ústavní soud již letos snížení platů soudců „fakticky zrušil“. Podle něj by se také mělo počkat, až ústavní soudci vyřeší i několik dalších stížností ze strany státních zástupců, které má již na stole. Také proto by se měly mzdy krátit jen pro příští rok, a poté hledat nové řešení, dodal Pospíšil.

Poslanec ČSSD: Takže nakonec to budeme dělat zadarmo?

Proti snížení platů poslanců do konce volebního období nezazněly výraznější výhrady. Pouze poslanec soc. dem. Alfréd Michalík si posteskl, že Sněmovna „směřuje do doby, kdy funkce poslance bude čestná, protože naše platy vadí voličům a tisku“. „Takže poslanci budou jen bohatí restituenti, majitelé velkých firem nebo poradci průmyslníků - Pitrů, Bakalů apod. V žádné jiné zemi Evropy není postavení poslance tak dehonestováno tak jako u nás,“ prohlásil Michalík a sklidil ve Sněmovně aplaus. Sám však prý schválení novely bránit nebude.

Než poslanci schválili pozměňovací návrhy, odhlasovali rovněž, že výbory konečnou verzi zákona projednají ve zkráceném řízení během 48 hodin.

U soudců se má podle návrhu platový základ snížit na 54 005 korun. Pak se vrátí na úroveň platové základny z roku 2009, tedy 56 849 korun. Mzda soudců se odvíjí od základu násobeného koeficientem podle dosažené praxe a pozice, kterou zastávají. O platy soudců se zákonodárci léta se soudci přou, tentokrát návrh oddělil jejich platy od výpočtu platů politiků. Soudcům se ani tentokrát návrh nelíbí a nesouhlasí s ním ani státní zástupci.

U poslanců, senátorů a ministrů se platy sníží o pět procent na celé volební období, čili do roku 2014. Vycházet se u nich ovšem má z letošních mezd, které jsou oproti roku 2009 nižší o čtyři procentní body. Jejich platová základna má být podle návrhu na úrovni 51 844 korun. I u nich se při výpočtu platu základna násobí příslušným koeficientem podle vykonávané funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám