Hlavní obsah

Zemědělci blokovat dálnici do Prahy nebudou

– Praha
Právo, sp

Zemědělští odboráři upustili od plánované blokády některého z dálničních tahů do Prahy. Právu to v úterý potvrdil předseda odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek. Odborářům se totiž podařilo uzavřít smlouvu se zaměstnavatelskými svazy v rámci kolektivního vyjednávání.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dálnice D1 (ilustrační foto)

Článek

„Celkové zvýšení mezd pro příští rok má činit 2,7 procenta, z toho v dělnických povoláních se mzdy zvednou o tři procenta,“ řekl Právu Dufek.

Zemědělci původně chtěli svou technikou blokovat vjezd do hlavního města na jedné z dálnic. Neuvedli ovšem, které dálnice se měla blokáda týkat. Žádali, aby jim zemědělští podnikatelé v příštím roce zvýšili platy a aby jim stát dorovnal přímé platby.

Zemědělské odbory, které nejsou členem ČMKOS a působí v rámci Asociace samostatných odborů, jsou podle Dufka plně solidární se středeční stávkou státních zaměstnanců, někteří odboráři ze státních podniků z resortu zemědělství se protestní akce dokonce přímo zúčastní.

Do středeční stávky zaměstnanců státního sektoru se podle odborů zapojí až 100 000 lidí. Život v České republice by ochromit. Doprava má fungovat bez omezení a jediné komplikace lze očekávat v místech demonstrací.

Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy se rovněž shodl na podpoře požadavku Agrární komory ČR na aspoň částečné dorovnání přímých plateb z národních zdrojů. Zemědělci dali vládě čas na vyřešení tohoto problému do 18. února 2011, pak rozhodnou o dalším postupu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám