Hlavní obsah

Lidé v Českém Těšíně mohou v lednu volit i hnutí, které kupčilo s hlasy

– Český Těšín
Právo, Pavel Karban

I kandidátku SOS pro Český Těšín budou moci obyvatelé Českého Těšína zvolit při opakovaném hlasování komunálních voleb. To se z rozhodnutí ministra vnitra Radka Johna (VV) uskuteční v sobotu 8. ledna. Přitom právě kvůli nakupování hlasů pro SOS pro Český Těšín zrušil v polovině listopadu Krajský soud v Ostravě výsledky komunálních voleb.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Svědci, kteří se rekrutovali převážně z řad bezdomovců a sociálně slabých obyvatel města, u soudu vypověděli, že za vhození lístku s předem označenou kandidátkou SOS pro Český Těšín inkasovali od neznámých lidí až 700 korun. Kandidátka, jejímž lídrem byl bývalý spolupracovník StB Marian Kuś, tak ve volbách získala šest míst v 27členném zastupitelstvu. Kupčení s hlasy se stále zabývá i policie.

„Nyní čekáme na rozhodnutí Ústavního soudu. Až potom můžeme dostat od krajského soudu výpovědi svědků,“ uvedla karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Kandidátku chtěla strana zrušit

Celostátní vedení Strany pro otevřenou společnost (SOS) nejprve chtělo českotěšínskou kandidátku pro opakované hlasování zrušit. Podle místopředsedkyně SOS Pavly Brady tak ale učinit nemůže. Komplikací totiž je to, že se neopakují volby, ale jen hlasování.

Opakované hlasování ve volbách do českotěšínského zastupitelstva se uskuteční v sobotu 8. ledna od 7 do 22 hodin. Hlasování se bude opakovat ve všech okrscích města a lidé budou moci opět vybírat z 12 kandidujících subjektů.

Ve zrušených volbách v Českém Těšíně vyhrála ČSSD, která získala sedm míst v zastupitelstvu. Za ní se šesti mandáty skončilo SOS pro Český Těšín a KDU-ČSL. Pět mandátů dostal od voličů ODS, dvě místa v zastupitelstvu připadly KSČM a jedno získali Nestraníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Volby v Českém Těšíně se musí opakovat

Ostravský krajský soud v pondělí rozhodl, že se budou opakovat komunální volby v Českém Těšíně. Potvrdila to mluvčí radnice Dorota Havlíková. Důvodem je...

Výběr článků

Načítám