Hlavní obsah

Stávkovat má 100 000 lidí, zemědělci od blokády dálnice u Prahy upustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Středeční stávka zaměstnanců, do které se podle odborů zapojí až 100 000 lidí, život v České republice zřejmě neochromí. Doprava by měla fungovat bez omezení a jediné komplikace lze očekávat v místech demonstrací. Ty se vedle Prahy uskuteční i v regionech. Největší problémy se očekávaly od akce nespokojených zemědělců, kteří chtěli před Prahou zablokovat jednu z dálnic, ale nakonec od záměru ustoupili.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Naposledy zemědělci v Praze protestovali blokováním silnic v červnu 2008.

Článek

Zemědělci chtěli svou technikou blokovat vjezd do hlavního města na jedné z dálnic, což v minulých dnech avizoval šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumír Dufek.

Odbory požadovaly, aby stát zemědělcům dorovnal přímé platby, chtějí také, aby jim zemědělští podnikatelé v příštím roce zvýšili platy. V případě že by nedosáhli svých požadavků, chtěli zablokovat 10. prosince všechny dálnice do Prahy. Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy patří do Asociace svobodných odborů ČR.

Jenže odborářům se ještě týž den podařilo uzavřít smlouvu se zaměstnavatelskými svazy v rámci kolektivního vyjednávání a od blokády ustoupili. Vládě pak dali čas do 18. února, aby aspoň částečné dorovnala přímé plateb z národních zdrojů.

Vlaky, městská i meziměstská doprava budou fungovat bez omezení. Část železničářů sice vyslovila stávce podporu, nicméně protestů se zúčastní ve svém volnu.

S dopravními komplikacemi je třeba počítat v okolí pražského Palackého náměstí, kde pět minut po 12. hodině začne hlavní odborářská manifestace organizovaná Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS).

Zavadil: Aktivně bude demonstrovat 40 000 lidí

Podle předsedy ČMKOS Jaroslava Zavadila se demonstrací zúčastní 40 000 lidí, dalších 100 000 lidí bude aktivně stávkovat a dalších 100 000 lidí se ke stávce přihlásí jinou formou. Zavadil uvedl, že půjde o největší stávku za posledních 20 let.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil

Odboráři avizovali, že nemocnice pojednou ve víkendovém režimu, akutní ošetření budou provedena. Kvůli protestu nepedagogických zaměstnanců bude uzavřeno několik stovek škol.

Stávky se zúčastní rovněž některé odborové organizace v kultuře. Zcela uzavřena zůstane Národní knihovna, Státní opera Praha musela změnit program. Protestující podpoří pracovníci Národního muzea, Národní galerie a Národního divadla, jejich provoz by ale neměl být pro návštěvníky omezen.

Zavadil: Jednotka zbabělosti je pro mě jeden Drábek

Odboráři se pozastavili nad tím, že ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) apeloval na ředitele poboček České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) i dalších podřízených institucí, aby zajistili provoz ve všech pobočkách. Podle odborů jde o porušení práva na stávku.

"Jde o projev zbabělosti, její jednotkou je pro mě ode dneška jeden Drábek," konstatoval Zavadil.

Drábek tvrzení o tom, že by komukoliv bránil stávkovat, důrazně odmítl. Ve vysílání České televize uvedl, že jde o naprosto lživé obvinění.

Nečas si váží většiny, která stávkovat nebude

Premiér Petr Nečas (ODS) k tomu řekl, že právo každého občana na demonstraci či stávku respektuje. „Těžko asi najdeme člověka, který by souhlasil se snížením vlastního platu,“ poznamenal.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) na úterní tiskové konferenci

Podle něj však odborová centrála dala najevo, že jí nejde ani tak o zaměstnance veřejného sektoru, ale že chce spíše rozehrát ve spolupráci s českou levicí politickou hru, která by mohla destabilizovat zemi. Zopakoval, že jeho vláda od snížení objemu výdajů ve veřejném sektoru o 10 procent v rámci zachování plánovaného rozpočtu na příští rok neustoupí.

Zdůraznil rovněž, že soukromý sektor byl v posledních letech a čtvrtletích nucen nejen snižovat mzdy, ale i propouštět, zatímco veřejný sektor nabíral nové zaměstnance. „Ve veřejném sektoru je nyní plat průměrně o 500 korun vyšší než v soukromém,“ řekl premiér. Přitom poděkoval všem pracovníkům veřejného sektoru, kteří se ke stávce nepřipojí. „Je to výrazná většina. Velmi se toho vážím,“ dodal Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám