Hlavní obsah

Sníh komplikuje dopravu, hrozí ledovka a náledí

Aktualizováno

Sněžení a déšť v úterý znovu komplikují dopravu prakticky v celé České republice. Na silnicích leží většinou rozbředlý sníh a komunikace jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. I nadále platí varování meteorologů před tvorbou ledovky a navečer po ochlazení i náledí. Objevují se i mlhy. Srážky od západu ustávají.

Foto: Jiří Falout, Právo

Článek

Sníh v Praze odklízí veškerá dostupná technika. V terénu je 130 vozů a stovky lidí čistí chodníky, uvedl mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Silnice první třídy podle něj v současné době pokrývá rozbředlý sníh a s opatrností jsou sjízdné. Na vedlejších komunikacích musejí řidiči počítat s uježděným sněhem. Pod sněhem se nachází i většina chodníků.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Úklid sněhu v ulicích hlavního města

Kalamita v Kladně

Na komunikacích druhé a třetí třídy, rychlostních silnicích i dálnicích ve Středočeském kraji leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Kladno dokonce vyhlásilo kalamitní stav. Do úklidu sněhu zapojilo o vězně.

Pozor by měli dávat řidiči na silnicích na Rakovnicku, Mělnicku a Kladensku, kde leží na silnicích rozbředlý sníh a cestování ztěžuje ještě další sněžení. Viditelnost je tak kvůli srážkám snížena.

S mlhou se řidiči potkají na dálnici D5 od nultého po 28. kilometr a také na rychlostní silnici R1 od nultého po 29. kilometr.

Popadané stromy komplikují dopravu

V Karlovarském kraji přestalo v úterý dopoledne po téměř dvou dnech sněžit.

Na silnicích první třídy a na rychlostní komunikaci R6 leží převážně různě vysoká vrstva rozbředlého sněhu a za této situace je například předjíždění velmi riskantní. Na méně frekventovaných úsecích může být sníh také ujetý. V některých oblastech, především v Krušných horách či na Tepelsku byly některé cesty jen těžko průjezdné. Hrozí pády stromů přetížených velkou vrstvou sněhu.

Právě kvůli spadlému stromu se dopoledne zastavil provoz na mezinárodní železniční trati z Plzně do Norimberka. Kalamita je v úseku Domažlice - přechod Furth im Wald. Trať bude zavřena do úterní půlnoci.

Kvůli popadaným stromům nejezdí ani vlaky mezi Stodem a Holýšovem na Domažlicku či mezi Pňovany a Vranovem u Stříbra na Tachovsku. Zprovozněna už naopak byla trať mezi Rokycany a Nezvěsticemi, uvedl Radek Joklík z Českých drah.

Na Tachovsku vyhlásili kalamitní stav

Na Tachovsku vyhlásili kvůli přívalu sněhu a popadaným stromům silničáři v jedenáct dopoledne kalamitní stav, platí pro některé silnice III. tříd.

„Konkrétně se jedná o oblast Rozvadova, Přimdy, Pavlova Studence, Broumovsko a Bezdružicko,“ řekl Právu ředitel SÚS Stříbro Miroslav Sedláček. „Kalamitní stav platí až od odvolání, zatím skutečně neumím říci, kdy se silnice podaří zprůjezdnit, rozhodne počasí,“ dodal Sedláček.

Na Tachovsku padlo přes silnice kolem čtyřiceti stromů, některé odstraňovali hasiči, jiné sami silničáři. „Navíc více než třetinu času ztrácíme vyprošťováním uvízlých kamiónů,“ upozornil Sedláček.

Ledovka v Jihočeském kraji

Sněží také v Pardubickém kraji. Na sníh by si měli řidiči dát pozor zvláště v okolí Hlinska, Svitav, Lanškrounu, Žamberku a Skutče, častý je na vozovkách také v Železných horách. Očekávané náledí zatím silničáři nehlásí.

Na jihu Čech varují silničáři před ledovkou. Teplota se pohybuje kolem bodu mrazu a na většině území prší. Na jihu kraje se mohou řidiči setkat s mlhou. Těžko schůdné jsou chodníky. Někde vázne zásobování.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Zasněžená silnice v Havířově

Mrznoucí déšť se objevuje v oblasti Železné Rudy a na Sušicku či u Domažlic.

Sněžení i mrholení hlásí silničáři z Královéhradeckého kraje.  Na silnicích nižších tříd leží rozbředlý nebo ujetý sníh. V oblasti dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové ráno padal mrznoucí déšť. Dálnice byla chemicky ošetřena.

Sněží také v Libereckém kraji. Zde by se měla situace v průběhu dne uklidňovat. Motoristé bez zimní výbavy by zejména na vyšších poloh neměli vůbec vyjíždět.

Drobné sněžení či déšť hlásí také Vysočina. Komunikace zde jsou sjízdné a ledovka se zatím netvoří.

Na Zlínsku varují silničáři před námrazou. Některé komunikace druhé a třetí třídy stále pokrývají zbytky rozbředlého sněhu nebo ujetá vrstva sněhu ošetřená posypem. Ostatní komunikace v kraji jsou převážně holé a mokré, někde i v důsledku dešťových přeháněk.

Se sněžením se setkají i řidiči na severovýchodě území v okrese Jeseník. V okolí Olomouce se objevují mlhy.

Bez omezení jsou nyní sjízdné silnice na jihu Moravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám