Hlavní obsah

Bruslaři-nedočkavci laškují na rybnících se smrtí

I přes několikadenní třeskutý mráz dosahuje led na rybnících a jezerech zatím podle rybníkářů jen několika centimetrů. Nedočkavým bruslařům může jít o život, dodávají.

Článek

„Policisté nyní zatím tloušťku ledu neměří, vodní plochy nejsou zatím tak zamrzlé, aby někoho napadlo na led lézt,“ řekla ústecká krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Že to tak ale není, potvrzuje nedělní případ z Plzně, kde se na zdejším Boleveckém rybníku probořil led pod čtyřicetiletým bruslařem. Život mu museli zachraňovat hasiči a záchranáři.

„Pohybovat se nyní po zamrzlých rybnících je velmi nebezpečné, protože i když se někde může zdát led dostatečně silný, o dva metry dál už to může kvůli proudu vypadat úplně jinak,“ varoval Richard Havelka z plzeňské Správy veřejného statku, která má na starost třeba právě tento rybník. Podle něj mrzne příliš krátce, navíc nyní mrazy poleví a situaci komplikuje i nepravidelná sněhová pokrývka, protože pod ní voda promrzá obtížněji.

Dvoucentimetrový led

První odvážlivci začali zkoušet pevnost ledu i na Brněnské přehradě. „Strážníci Poříční jednotky dnes zjistili, že led na přehradě je zatím jen ve dvoucentimetrové vrstvě, což ale není na první pohled zřetelné, neboť hladina přehrady je celá zasněžená. Městská policie proto varuje všechny bruslaře či běžkaře, aby na ledovou plochu ještě několik dnů rozhodně nevstupovali. Proboření pod led totiž představuje velké riziko ohrožení zdraví a života,“ varovala mluvčí strážníků Denisa Kapitančiková.

Podle doporučení záchranářů je vhodná tloušťka ledu pro pohyb lidí minimálně 25 centimetrů.

V Ústeckém kraji začali už v roce 2009 tloušťku ledu měřit příslušníci ústeckého poříčního oddělení a výsledky jako službu občanům začali zveřejňovat na policejním webu. I letos se zaměří na monitoring ledu v místech, kde se shromažďuje větší množství lidí.

Před velkým nebezpečím, které číhá na zamrzlých vodních plochách, důrazně varuje hospodář Českého rybářského svazu v Přerově Josef Svížela. Dostatečnému promrznutí ledového příkrovu podle něj přes silné mrazy bránila asi dvaceticentimetrová vrstva napadaného sněhu.

K bruslím také šroubovák

„Nejzrádnější je to u břehů, kde vyvěrají spodní teplé prameny a led je tam nejtenčí. Navíc nyní začíná obleva,“ řekl v pondělí Právu Svížela.

Hasiči v Olomouckém kraji zatím při záchraně osob, pod kterými by se probořil led, zasahovat nemuseli. Minulý týden ale pomocí nastavovacího žebříku zachraňovali psa na ledové kře v Lošticích a v sobotu i zamrzlou labuť v Olomouci.

„Na bruslení to rozhodně ještě není,“ řekl Právu k současné situaci na jihočeských rybnících bývalý hokejista HC České Budějovice Karel Pražák. Legenda jihočeského hokeje tak varovala všechny i před bruslením na menších rybnících. „Tyhle mrazy nestačily, aby se led zpevnil, a navíc je pokrytý vrstvou sněhu,“ uvedl Pražák.

Záchranáři nabádají, aby i na silném ledu, až opravdu bude, s sebou bruslaři nosili například šroubovák, kterým se mohou do ledu zaseknout. „Bez něj se nikdo nevyškrábe, klouže to a v panice člověk moc nevymyslí. Navíc stahuje i záchranáře, takže ti na to musí být připraveni a musí se přivázat,“ varoval mladoboleslavský hasičský instruktor Hynek Černý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám