Hlavní obsah

Ledovku vystřídají v pátek celodenní mrazy

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ledovku, která hrozí tento týden až do čtvrtka, vystřídají od pátku celodenní mrazy. Celý týden bude ve znamení velké oblačnosti. V jeho první polovině se přechodně oteplí, a to po přechodu teplé fronty a následném jihozápadním proudění. Od čtvrtka opět očekáváme ochlazení a denní teploty pod bodem mrazu, až –7 stupňů, řekla Právu v pondělí Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Článek

Při mrznoucím dešti hrozí ledovka. A to zejména během úterka a středy. Denní teploty totiž vystoupí až na 3, ve středu dokonce na 5 stupňů nad nulou. V noci ale budou klesat pod nulu a objeví se buď mrznoucí déšť, nebo déšť se sněhem.

Ve čtvrtek se začne ochlazovat a v noci poklesne teplota až na –6, přes den vystoupí jen na –3 až 1 stupeň. Zesílí i západní vítr. V pátek a o víkendu se výrazně ochladí. V noci klesnou teploty na –4 až –10 stupňů, odpolední budou v pátek –5 až –1, o víkendu –7 až –3 stupně Celsia.

Honsová také vysvětlila, jaký je rozdíl mezi ledovkou, náledím a námrazou.

Ledovka je souvislá ledová vrstva. Vzniká namrzáním přechlazených kapiček mrholení nebo deště ve styku s pevnými předměty nebo se zemským povrchem. Usazuje se i na svislých polohách.

Náledí je také souvislá ledová vrstva. Vzniká ale zmrznutím vody na zemském povrchu. To se stane, pokud teplota povrchu klesne pod bod mrazu a na ni dopadají kapky deště. Ty se změní v led. Náledí může vzniknout i tehdy, když znovu zmrzne rozbředlý sníh.

Námraza vzniká tehdy, když zmrzlé drobné částice vzdušné vlhkosti, například mlhy, přijdou do styku s podchlazenými předměty, ať už jsou to větve stromů nebo chodníky či silnice. Někdy jde námraza ruku v ruce v kombinaci s působením silného větru. Má strukturu zrnitých ledových částic, víceméně oddělených vzduchovou mezerou a mnohdy bývá zdobena krystalickými útvary v podobě větviček.

Často ji vidíme na stavbách, stromech atd. Námraza sice dodává krajině romantický ráz, ale pokud postihne elektrické vedení, je stejně jako ledovka pro něj velmi nebezpečná a může dojít k vážným poruchám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám