Hlavní obsah

Ministr Dobeš chce dětské násilníky léčit v detenčních ústavech

– Ostrava
Právo, Pavel Karban

Do detenčních ústavů chce ministr školství Josef Dobeš (VV) „zavírat“ dětské násilníky. O problému hovořil v pondělí při návštěvě Orlové a Ostravy, kde před více než týdnem pobodal šestnáctiletý mladík děti ve věku 9, 13 a 14 let. Policie už útočníka obvinila z pokusu o několikanásobnou vraždu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

„Je potřeba zřídit detenční ústavy,“ řekl Dobeš s tím, že v současnosti existují dvě místa, kde by takové ústavy mohly být. Jedno je v Polance nad Odrou v Moravskoslezském kraji a druhé v Boleticích v Ústeckém kraji. Zařízení by měla fungovat jako psychiatricko-léčebné ústavy s velmi přísnou ostrahou. „Chci pomoci tyto děti léčit, aby na to nedoplatila v budoucnu společnost, ani oni sami, protože pak rostou pro Mírov,“ řekl ministr.

O věku dětí, které by byly do takových zařízení umístěny, se nechce Dobeš bavit. „Nebavím se jen o mladistvých, ale měli bychom tu hranici stáhnout dolů, protože poslední případy ukazují, že společnosti nebezpečné mohou být i děti,“ upozornil.

Zřízením detenčních ústavů pro nezletilé a mladistvé agresory by se podle Dobeše mělo krom jeho resortu zabývat také ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo spravedlnosti a Vězeňská služba. „O umístění do takového zařízení by měl nepochybně rozhodovat soud.“

Setkání s otcem jednoho z pobodaných dětí popsal jako silně citové setkání. „Musíme s tímto latentním problémem ve společnosti něco udělat, protože možná už nemusí být mnoho měsíců a nebude to latentní problém, bude to velký problém neúměrné agrese u dětí,“ řekl Dobeš, který chce nechat školskou inspekci prověřit školu, kam útočník chodil, zda udělala v minulosti vše, co měla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám