Hlavní obsah

GPS hlídač dětí rodiče informuje o pohybu potomků

Aktualizováno

Společnost 601 s.r.o. v pondělí představila GPS lokátor, který si rodiče mohou pořídit ke sledování pohybu svých dětí. Potomkovi stačí připnout eLokátor NU.M8 na zápěstí a získají dokonalý přehled o tom, kde dítě je. Kritici ale tvrdí, že děti tím úplně ztratí soukromí, protože budou vědět, že je rodiče neustále sledují.

Děti pohlídají hodinky s GPSVideo: Novinky

 
Článek

Přístroj vypadá jako hodinky, a také tak pro dítě funguje. Kromě toho ale rodičům na telefon či e-mail posílá informace o tom, kde se dítě právě nachází, a to s přesností na tři metry na území celé Evropy. Zdokonalená technologie údajně zajišťuje lokalizaci dítěte i v oblastech se slabým pokrytím signálu.

„Nový eLokátor má podobu digitálních hodinek a je určen dětem ve věku od tří do 12 let. Je zkonstruován tak, že ho nelze sundat ani deaktivovat, aniž by zařízení automaticky nevyslalo do mobilního telefonu nebo počítače varování s udáním přesné polohy dítěte,“ vysvětluje Šárka Špálová, obchodní ředitelka 601 s.r.o. a distributor eLokátoru.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

GPS lokátor určený k lokalizaci a ochraně dětí

V lokátoru se dá nastavit funkce tzv. bezpečných zón. Přístroj rodiče upozorní, pokud dítě tuto "zónu" opustí. Stejně tak se na mobilní telefon nebo na e-mail vyšle upozornění, pokud je přistroj z ruky dítěte odstraněn.

V Česku devět tisíc pohřešovaných dětí ročně

Podle výzkumů nemá třetina osmi- až patnáctiletých dětí ve Velké Británii, odkud eLokátor pochází, dovoleno hrát si mimo dům či zahradu bez dohledu. Jedním z důvodů tohoto omezení jsou každoroční statistiky evidující 140 tisíc nezvěstných dětí. Podobná situace je bohužel i v České republice, kde se ročně pohřešuje kolem devíti tisíc dětí.

Nový eLokátor bude od prosince v prodeji se dvěma tarify – BASIC za 340 korun bez DPH a PLUS za 430 korun bez DPH měsíčně. Přístroj lze zakoupit za 3990 korun bez DPH. Po aktivaci dostane každý uživatel své unikátní eLokátor telefonní číslo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám