Hlavní obsah

Na severu Moravy padly v noci třicetileté teplotní rekordy

Právo, Denisa Telaříková, alf
Aktualizováno

Třeskutý mráz pohltil v noci Moravskoslezský kraj. Na některých místech kraje dokonce padly třicet let staré teplotní rekordy. Meteorologové naměřili v Opavě-Oticích 22,4 stupně pod bodem mrazu, což je třicetiletý rekord z roku 1980.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Tenkrát bylo v Opavě -19 stupňů. Třicet let starý rekord padl ale také v Ostravě, kde jsme naměřili -15,8 stupňů Celsia. V roce 1980 teploměr zaznamenal -14,1 stupňů,“ informoval Právo ostravský meteorolog Zbyněk Návrat. V Ostravě-Porubě však lidé kolem půlnoci naměřili i 19 stupňů pod bodem mrazu.

Počasí na severu Moravy se během neděle oteplí, ovzduší ale podle Návrata bude stále velmi znečištěné. „Nepočítáme s tím, že by byl během dneška odvolán signál regulace. Limity polétavého prachu jsou stále překročené na Karvinsku, Ostravsku, Třinecku i Opavsku.

V Bohumíně dokonce měřicí stanice zaznamenala šestinásobně překročení prachu. Hodnoty za 24 hodin zde vystoupily až na 311 mikrogramů na metr krychlový, přičemž denní limit je 50 mikrogramů,“ doplnil meteorolog.

Rekordní teploty v Olomouckém a Zlínském kraji

Rekordní hodnoty naměřili meteorologové i v Olomouckém a ve Zlínském kraji. V Přerově dosáhla nedělní minima v ranních hodinách mínus 21 stupňů Celsia. Obdobně na tom byli meteorologové i v Holešově na Kroměřížsku, kde naměřili 17,2 stupně pod nulou.

„Nepamatuji si, že bychom zde začátkem prosince v minulých letech naměřili tak nízké hodnoty. Prudké ochlazení k nám přivál arktický vzduch od severu. Ochlazení navíc násobí sněhová pokrývka,“ uvedl meteorolog z Holešova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám