Hlavní obsah

U Slavkova si zopakovali bitvu tří císařů

Právo, tro
Slavkov u Brna

Novodobou Bitvu tří císařů známou také jako bitva u Slavkova demonstrovalo v sobotu odpoledne na 1200 milovníků vojenské historie. Na pláni pod vrcholem Santon u Tvarožné na Brněnsku se po 205 letech opět střetla vojska Napoleona I., rakouského císaře Františka I. a ruského imperátora Alexandra.

Foto: Jan Trojan, Právo

V čele své armády přijel na bojiště Napoleon I. reprezentovaný Frankem Simonem.

Článek

Francouzského císaře a vojevůdce představoval skutečný Francouz Frank Simon, jezdectvo bylo podřízeno diviznímu generálovi Olegu Sokolovovi, jednomu ze zakladatelů napoleonského re-enactmentu v Rusku a v současné době historikovi pařížského Musée de l'Armée.

Foto: Jan Trojan, Právo

Útočí rakouští jezdci.

Koaliční rusko-rakouské armádě v roli generála Liechtensteina velel Wolfgang Horak, ruské části dělostřelecký kapitán Vít Odstrčil a v roli knížete Bagrationa Jaroslav Pelíšek. V rakouské generálské uniformě si zabojoval také David Banks, prezident Evropské napoleonské společnosti.

Foto: Jan Trojan, Právo

Útočí francouzské dělostřelectvo

Tisíce diváků, kteří letos díky štědrosti sponzorů neplatili vstupné, nejprve sledovaly boje na krajním levém křídle fronty. Ve skutečnosti měřila osm kilometrů, spojenci - Rusové a Rakušané - přitáhli od Olomouce. Nejvíce se líbily jezdecké souboje, účinkovalo 80 jezdců na koních. Francouzské barvy hájilo 635 vojáků vyzbrojených 480 puškami a sedmi kanóny, za koalici se bilo 554 vojáků se 365 puškami a dvanácti kanóny. Ve skutečné bitvě padlo na 20 000 vojáků a tisíce koní.

Foto: Jan Trojan, Právo

Nejvíce se líbily vzájemné šarvátky.

Organizátorům pomohlo slunné počasí, i když mráz byl větší než při skutečné bitvě ze 2. prosince 1805.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám