Hlavní obsah

Lyžařská sezóna začala o měsíc dříve než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend odstartoval v horských střediscích regulérní lyžařskou sezónu. O měsíc dříve než loni. Sjezdovky pokrývá v Krkonoších čtyřiceticentimetrová vrstva technického a přírodního sněhu. Skiareál ve Špindlerově Mlýně rozšiřuje na víkend nabídku o tratě na Medvědíně, Svatém Petru a Hromovce. Janské Lázně mj. otevírají nejdelší sjezdovku v Česku, čtyřkilometrovou Ford Černohorskou. Šanci dostanou lyžaři také v Herlíkovicích u Vrchlabí.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Článek

V Harrachově bude omezený provoz na sjezdovkách u lanové dráhy na Čertovu horu. V provozu bude i část střediska v Rokytnici nad Jizerou. „Lidí bude zatím méně, pustíme proto lanovku Horní Domky a vlek takzvaný přibližovák,“ uvedla Renata Žalská ze Spartaku Rokytnice.

Vleky se kvůli nedostatečné sněhové pokrývce o víkendu nerozjedou jen v níže položených krkonošských skiareálech. Sjezdovky v Orlických horách pokrývá zhruba třiceticentimetrová sněhová vrstva. Lyžařům se otevřou skiareály v Deštném, Řičkách a České Třebové.

Skvělé podmínky

Ještě o 30 cm více sněhu než v Krkonoších je v Krušných horách. „Na Klínovci je 75 cm prašanu a sluníčko má svítit celý víkend,“ uvedl Martin Píša z areálu na Klínovci s tím, že jezdit se bude za snížené ceny 430 korun za celodenní permanentku. „Děti jezdí ale zdarma,“ dodal Píša.

V okolí Klínovce je navíc upraveno dvacet kilometrů běžkařských tratí. V klínoveckém areálu je už od pátku v provozu sjezdovka Dámská a sjezdovka s lanovou dráhou Jáchymovská. V sobotu se rozjede také vlek B a sjezdovka Pařezovka. Na Neklidu budou v provozu tři kotvové vleky.

Skiareál Bouřňák na Teplicku hlásí 50 cm sněhu. Vleky se v sobotu poprvé rozjedou také v lyžařském areálu Klíny na Mostecku. Částečný provoz zahájilo v pátek také lyžařské středisko Telnice na Ústecku. Nejlepší podmínky za několik posledních let hlásí vlekaři z jižních Čech.

„Takové zahájení sezóny už dlouho nepamatuji. Sníh je vymrzlý, suchý a prachový,“ uvedl pro Právo marketingový ředitel společnosti Lipno Servis Martin Řezáč. Ve Skiareálu Lipno leží asi 50 cm sněhu, otevřeny jsou sjezdovky Jezerní, Dámská a Foxpark.

V Lyžařském areálu Zadov funguje část zvaná Kobyla. „V sobotu plánujeme i večerní lyžování,“ řekl Právu ředitel Lyžařského areálu Zadov Milan Čertík.

Také Beskydy startují

V Beskydech se v sobotu rozjedou vleky na Bílé i na Pustevnách. V Mostech u Jablunkova si lidé mohli zalyžovat už včera večer. Také v Oderských vrších v Tošovicích se lyžuje už od pátku.

„Máme 35 centimetrů sněhu a stále hustě sněží. Počítáme s tím, že do sobotního rána přibude až několik desítek centimetrů, takže lyžařské podmínky budou ideální. K dispozici budou všechny běžecké okruhy na Pustevnách a na Javorovém klasická běžecká trať,“ sdělil náčelník horské služby v Beskydech Radim Pavlica.

Běžecké tratě dlouhé 10,7 km otevřel také již zasněžený areál golfového hřiště Prosper Golf Resort na Čeladné.

Jeseníky: většina až za týden

V Jeseníkách, kde už místy leží i více než půl metru sněhu, se zatím ve většině lyžařských center vleky zatím o víkendu nerozjede. Lyžaři si tak mohou přijít na své v lyžařském centru v Branné, v sobotu zahájí provoz vleků v Karlově, Koutech nad Desnou, Ramzové či ve skiareálu Paprsek. „Na sjezdovce leží dostatek sněhu a je upravená,“ řekl Právu v pátek provozovatel skiareálu Miloslav Mika.

Dodal, že v okolí budou upraveny i běžecké stopy. „Samozřejmě však v rozsahu, který bude záviset na klimatických podmínkách,“ dodal Mika.

Vleky by se měly v sobotu rozjet mj. i ve skiareálu v Hlubočkách nedaleko Olomouce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám