Hlavní obsah

Česko po 20 letech zažilo polární den v prosinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šindelová

Mrazivé počasí přineslo do Šindelové na Sokolovsku po 20 letech znovu takzvaný polární den. Za ten označují meteorologové stav, kdy průměrná teplota nepřekročila po celý den hodnotu deseti stupňů pod nulou. To se podařilo ve čtvrtek, kdy se tam odpolední teplota pohybovala kolem minus 10,6 stupně Celsia. Ráno bylo ještě výrazně chladněji. V pátek se mírně oteplilo.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Tuhé mrazy a sněžení netrápí jen řidiče, ale i cyklisty. Snímek je z Břeclavi.

Článek

Rudolf Kovařík, pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) z místní klimatologické stanice konstatoval, že páteční ranní teplota sice překonala čtvrteční, když teploměr ukázal minus 16,2 stupně Celsia, odpoledne ale vyšplhala až k sedmi pod nulou. O polárním dnu tak nebylo možné mluvit, řekl Kovařík.

Polární dny jsou podle něho typické spíše pro leden či únor. Aby přišel v úvodu prosince je výjimečné, poznamenal. "Zvláště v nadmořské výšce asi 600 metrů, v jaké je Šindelová. Velkou sérii polárních dnů pamatuji v roce 1976, kdy trvaly od 20. do 31. prosince. To bylo odpoledne i 25 stupňů pod nulou," poznamenal.

V noci na pátek padaly na řadě míst ČR teplotní rekordy. Podle mluvčího ČHMÚ Petra Dvořáka byly dosavadní rekordní zápisy překonány na třetině až čtvrtině stanic. Nejčastěji byly nejnižší teploty mezi -12 a -20 stupni Celsia, na některých místech však bylo dokonce přes -20. Vůbec nejchladněji bylo v pátek v Doksanech (-22,8 stupně).

Mrazy by podle Dvořáka měly postupně polevovat, v pondělí a úterý by se znovu mohlo objevit občasné sněžení, byť již v menší míře než v posledních dnech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám