Hlavní obsah

Masový hrob u Dobronína: příčina smrti Němců nejasná

Právo, Petr Kozelka

Jak zemřelo nejméně třináct lidí, s největší pravděpodobností Němců odsouvaných po druhé světové válce, jejichž těla byla před několika měsíci objevena v masovém hrobě u Dobronína na Jihlavsku? Po toužebně očekávané expertíze antropologů je otázka stále otevřená, odborníci totiž na kosterních pozůstatcích nenašli stopy, které by s jistotou odkazovaly na příčinu nebo okolnosti smrti.

Foto: Petr Josek, Reuters

Dřevěný kříž u letos odkrytého masového hrobu Němců zabitých u Dobronína na Jihlavsku

Článek

„Celkem bylo zajištěno více než 250 fragmentů dlouhých kostí, dále zlomky sedm lebek, dvě dolní čelisti, 16 zubů, jedna snímatelná zubní protéza a dvě samostatné umělé zubní náhrady. Na základě antropologického zjištění a dokumentace z místa nálezu byly kosterní pozůstatky kompletovány do 15 celků, které náleží nejméně 13 jedincům. Je pravděpodobné, že se ve všech případech jedná o muže,“ prohlásila antropoložka Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity Petra Urbanová s tím, že dožitý věk bylo možno odhadnout u šesti lidí a pohyboval se v rozsahu 30 až 60 let.

Smrt ubitím se nepotvrdila

V souvislosti s nálezem se okamžitě vyrojily spekulace, jak vlastně tito lidé zemřeli. Mluvilo se o masakru, místní Češi prý měli odsunuté Němce v aktu pomsty ubít lopatami. Nic takového ale antropologové nepotvrdili.

„Na kostech byla pozorována zhojená zranění, ke kterým došlo v průběhu života jedinců. Ostatní pozorovaná poškození kostí vznikla s největší pravděpodobnosti až po smrti jedinců. Na kostech nebyly pozorovány známky násilí, které by s jistotou odkazovaly na příčinu nebo okolnosti smrti jedinců. Tento závěr může být důsledkem nízké zachovalosti a fragmentárnosti nálezu,“ vysvětlila Urbanová.

Kosterní fragmenty nyní poputují na analýzu DNA, srovnáním se vzorky možných příbuzných by se totiž dala zjistit jejich přesná identita.

Na masový hrob upozornila německá spisovatelka Herma Kennelová, ve své knize Bergersdorf popsala, kterak místní pobili skupinu asi 15 Němců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám