Hlavní obsah

Pro české lékaře jsou nejpřitažlivější německy mluvící země a Velká Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se naplní černé scénáře podle nichž čeští lékaři skutečně hromadně podají výpovědi a zamíří do zahraničí, budou směřovat nejčastěji do německy mluvících zemí a Velké Británie. Například v Německu nyní podle dostupných informací působí 355 českých lékařů, na britských ostrovech dokonce 884.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle unijní směrnice z roku 2004 mohou lékaři, kteří se kvalifikují v jedné zemi EU, pracovat po celé unii a nemusejí skládat další zkoušky, například jazykové. Za to, zda lékaři splňují potřebné požadavky, zodpovídá zařízení, které je zaměstnává.

Ze 355 Čechů v Německu jich 288 pracuje v nemocnicích, a to nejčastěji v Bavorsku a Sasku, tedy v blízkosti hranic s ČR. Zájem o Německo se projevil na nedávném pražském veletrhu pracovních míst. Nabídky tam představilo 31 německých klinik. V německých nemocnicích je volných 5000 lékařských míst a pro Německo kromě jazykové a teritoriální dostupnosti hovoří také výdělek. Začínající doktor v městské nemocnici měsíčně vydělá okolo 3700 eur (92 200 Kč).

V Rakousku je potřeba pracovní povolení

Čeští lékaři odcházejí také do Británie. Před rokem jich tam pracovalo 782, letos už 884. Podle místního registru lékařů Britové tvoří jen 63 procent z téměř 240 000 lékařů v zemi. Z postkomunistických zemí je jich nejvíc z Polska, Rumunska a Maďarska.

Nedostatek lékařů je zejména mimo velká britská města. Na umísťování lékařů z EU bude mít zřejmě vliv chystané omezení imigrace ze zemí, které nejsou členy EU. Podle dosud zveřejněných projektů by kvóta pro vědce, lékaře a inženýry od příštího roku měla být jen 1000 víz ročně. Zdravotnictví by také měly jen relativně málo postihnout razantní rozpočtové škrty, které od příštího roku vláda zavede.

V Rakousku zatím lékaři potřebují získat pracovní povolení od tamního úřadu práce, ale to padne v květnu, kdy alpská republika otevře svůj pracovní trh občanům z nových členských zemí. České lékařské diplomy se v Rakousku uznávají za stejných podmínek jako diplomy ze starých států EU a nostrifikaci provádí rakouské lékařské univerzity. Teď je pro zápis na seznam lékařské komory v příslušné spolkové zemi nutné doložit vzdělání i znalost němčiny.

Rakouské sdělovací prostředky o zájmu českých lékařů odejít pracovat do ciziny informují. Podle rádia Ö1 se Rakousko a Německo snaží získat "dobře vzdělané české doktory". Server Nachrichten.at uvádí, že přijetí lékařů z Česka v Rakousku, Německu či Švýcarsku není problém, protože v těchto zemích panuje nedostatek doktorů. Deník Die Presse připomenul velký počet slovenských zdravotníků pracujících v nemocnici v dolnorakouském Hainburgu. Je prý známá tím, že "se tam nejlépe člověk domluví bez znalosti němčiny".

Na Slovensko se Češi nepohrnou

S přílivem českých lékařů nepočítá Slovensko, protože tamní platové a pracovní podmínky nejsou pro Čechy lákavé. Plánované změny v odvodech za pojištěnce státu se nelíbí tamním lékařům a slovenská lékařská komora pohrozila prodloužením čekacích lhůt na zákroky a zhoršením kvality péče.

Zájem o práci lékařů v Belgii komplikuje jazykové rozdělení země na vlámsky a francouzsky hovořící část a také odlišný systém atestací. Velkou konkurencí jsou lékaři z bývalých kolonií, z nichž mnozí v Belgii studovali.

O práci lékaře ve Švédsku se musí žádat u tamního úřadu Socialstyrelsen, který vydává povolení zahraničnímu zdravotnickému personálu. Od vstupu ČR do EU o povolení požádalo 165 českých lékařů. Držitelé diplomů z českých lékařských fakult zpravidla nemívají s prací ve Švédsku větší problémy. Od listopadových událostí v českém zdravotnictví Socialstyrelsen zatím žádný nával nových žádostí z ČR nezaznamenal.

Odejít by mohla až čtvrtina nemocničních lékařů

K výzvě LOK Děkujeme, odcházíme se přihlásila asi čtvrtina ze 16 000 lékařů pracujících v nemocnicích. Od 29. listopadu mohou posílat výpovědi LOK a jeho právníci je v posledním pracovním týdnu roku pošlou vedením nemocnic. Doktoři současně podepisují dohodu o vzájemné solidaritě, v níž mimo jiné potvrzují, že výpověď neodvolají. Požadují zvýšení platu podle kvalifikace až na trojnásobek průměrného platu.

Při započítání přesčasů a služeb teď mají v průměru 50 000 korun, chtějí, aby jejich základní plat činil 70 000 korun. Průměrná mzda v ČR ve druhém čtvrtletí letošního roku činila podle Českého statistického úřadu 23 513 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám