Hlavní obsah

Teploty ráno klesly i na -20 stupňů, na Moravě opět hustě sněží

Právo, Novinky, per, alt
Aktualizováno

Moravu a Slezsko, část kraje Vysočina a Královéhradecký kraj v pátek zasáhla od jihovýchodu další vlna sněžení. Místy již napadlo až deset centimetrů. Navíc republiku sužují silné mrazy, ojediněle až –20 stupňů. V noci na pátek naměřili meteorologové na několika stanicích teplotní rekordy.

Článek

Situace, která se po vydatných sněhových srážkách ze čtvrtka stabilizovala, se na Moravě a ve Slezsku začala komplikovat v pátek po poledni. Silnice jsou sice sjízdné, ale se zvýšenou opatrností. Leží na nich uježděná vrstva sněhu a hrozí nebezpečí smyku. Například v Moravskoslezském kraji napadlo již zhruba 10 centimetrů nového sněhu.

"Venku je veškerá technika, vyjela už i posilová technika a pomáhají také hasiči. Na cestách je rozsolený sníh, ale s opatrností je zatím sjízdné vše," uvedl odpoledne Jiří Maléř z Ostravských komunikací. Podobná situace panovala i na Bruntálsku, kde ale napadlo maximálně do pěti centimetrů sněhu.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Havířov se v pátek potýkal už s druhou sněhovou vlnou v tomto týdnu.

Sněžit na Moravě začalo již po ránu, oblačnost přišla směrem od Jadranu. Na jižní Moravě a na Vysočině by mělo během pátku a noci na sobotu napadnout pět až 15 centimetrů sněhu.

Mrazivé ráno

Češi se v pátek probudili do mrazivého rána. V Doksanech bylo v pátek ráno -22,5 stupně, což je nejméně od roku 1952. Horním Adršpachu bylo ráno -20,8 stupně, v Pardubicích naměřili -19,9 stupně. Novinky o tom informoval mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Podle něj by mrazivé počasí mělo vydržet do neděle, pak se oteplí a bude kolem nuly.

"V nížinách očekáváme zhruba 7 až 10 cm, ve středních polohách 15 cm a v Jeseníkách a Beskydech 20 cm nového sněhu,“ řekla Právu ve čtvrtek Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

„O víkendu čekáme jen slabé sněhové přeháňky do 2 cm sněhu, na horách do 5 cm,“ řekla Honsová. V začátku příštího pracovního týdne bude velká oblačnost, sněhové přeháňky na horách a mrznoucí srážky v nížinách. To přinese náledí na silnice. Noční teploty až do středy budou –2 až –7, denní vystoupí na –2 až 2 st. Celsia. Chladný ráz počasí by měl vydržet do 20. prosince. [celá zpráva]

Situace na silnicích i na dráze se leckde zlepšila

Po čtvrtečním ranním kolapsu dopravy na mnoha komunikacích se situace stabilizovala. Silnice jsou buď pokryté zbytky sněhu, nebo na nich leží vrstva ujetého sněhu. Dálnice jsou většinou mokré.

Rozbředlý sníh ale může v nízkých teplotách namrzat a mohou se tvořit zledovatělé plochy. Na ně by si řidiči měli dát pozor. Na místech, kde je vrstva sněhu, mohou být hluboké vyjeté koleje.

Na Rychnovsku zůstává kvůli velkým závějím uzavřená silnice ze Sněžného do Polomu v Orlických horách, silničáři tam museli do práce nasadit sněžnou frézu.

Až v neděli by měla být otevřena poslední zavřená trať na Frýdlantsku mezi Jindřichovicemi pod Smrkem a Novým Městem pod Smrkem. Některé vlakové spoje ale mají i nadále zpoždění. Jedná se jak o vlaky na regionálních tratích, tak o mezinárodní rychlíky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám