Hlavní obsah

Zdaňme solární energii jen na rok, sníží to riziko arbitráží, navrhuje Klaus

Praha

Prezident Václav Klaus má za to, že nynější vládní návrh, který na další tři roky zdaní energii ze solárních elektráren, je nekoncepční a nesystémový. Jako vhodnější se mu jeví dočasné "meziřešení", které by dalo státu čas na nalezení optimálního postupu. Do podoby zákona nyní mohou zasáhnout senátoři, což by Klaus uvítal. Řekl to v krátkém rozhovoru pro Novinky.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Sněmovna v listopadu schválila návrh zákona, který by omezil podporu solární elektřiny a zabránil masivnímu zdražení energie. Vláda v něm navrhla, aby takto vyráběná elektřina byla po další tři roky zdaněna 26 procenty. Zdanění by se dotklo elektráren, které byly uvedeny do provozu loni a letos. [celá zpráva]

Zákon nyní čeká na projednání v Senátu. Jeho předseda Milan Štěch (ČSSD) v minulých dnech uvedl, že zákon bude třeba dopracovat, neboť není příliš dobře připraven. [celá zpráva]

Kritici upozorňují zejména na hrozbu arbitráží, kterým by mohla Česká republika čelit. Další možností podle Štěcha je zákonem se vůbec nezabývat. [celá zpráva]

Jak v rozhovoru pro Novinky uvedl prezident Klaus, právě pozměňovací návrh ze strany Senátu by mohl přispět ke korektnímu řešení.

Jste známý kritik podpory solární energie, myslíte, že se s tím dá ještě něco udělat?

Něco se s tím udělat musí. Řešení, které bylo zvoleno, je nekoncepční, nesystémové a v mnohém ohledu velmi riskantní. Času je samozřejmě málo, a proto nezbývá nic jiného, než zvolit jakési meziřešení, které by dalo čas na hledání řešení lepších. Jistá šance je využít toho, že se zákonem o omezení podpory solárních elektráren bude příští týden zabývat Senát.

Co by Senát mohl udělat?

Senát by mohl přijít s drobným pozměňovacím návrhem, který by poskytl určitý čas. Předmětem největší kritiky je odvod z elektřiny z tržeb výrobců a daň z bezúplatně nabytých povolenek pro výrobu elektřiny z klasických zdrojů. Bylo by proto možné rychlým zákrokem omezit platnost dnešní verze zákona pouze na rok 2011 (tedy ne i na roky 2012 a 2013 v případě prvním a na rok 2012 v případě druhém). Kdyby tento návrh Poslanecká sněmovna přijala, já bych zákon okamžitě podepsal a tím bych umožnil, aby vstoupil v platnost od ledna příštího roku.

K čemu by to vedlo?

Jak jsem již řekl, získali bychom čas jak pro vhodné legislativní řešení pro roky následující, tak pro koncepční řešení problému, který vyvolávají tzv. obnovitelné zdroje (bohužel se jedná při dnešních technologiích o ekonomicky zcela neúnosné zdroje).

Toto koncepční řešení je nezbytné. Zároveň by omezení platnosti zákona na jeden rok zásadním způsobem snížilo rizika arbitráží vůči České republice ze strany výrobců solární energie i rizika žaloby ze strany Evropské komise pro porušení závazků o bezplatné alokaci emisních povolenek (v současném rozpočtovém období EU). Jak zátěž občanů ekonomicky neopodstatněnými zdroji energie, tak riziko těchto arbitráží je něco, co jako prezident republiky nemohu brát na lehkou váhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám