Hlavní obsah

Petra Paroubková: Schwarzenberg nám nabídl jen pár použitých jednohubek

Právo, Novinky, jov, rei

Manželka bývalého předsedy ČSSD Petra Paroubková se ve své chystané knize otřela o nynějšího šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga. Přezdívku „Pan kníže“ si podle ní nezaslouží, a to nejen proto, že aristokratické tituly byly zrušeny za první republiky. Paroubková tvrdí, že je Schwarzenberg špatný hostitel, není mu rozumět a občas má na bradě drobky. Paroubková v publikaci píše i o dalších osobnostech politiky.

Foto: Petr Horník, Právo

Petra Paroubková

Článek

„Na stole bylo pár jednohubek, které vypadaly, že je už někdo předtím měl,“ uvedla Paroubková k menu, které ji a manžela počátkem léta 2008 čekalo v bytě u tehdejšího senátora Schwarzenberga, jenž údajně pár pozval na večeři. Schwarzenberg s Paroubkem probíral zahraniční politiku. „Když se bavili v obecné rovině, snažila jsem se o společenskou konverzaci. Neuspěla jsem,“ napsala Paroubková v knize, z níž cituje deník Aha!

Na rande by s ním nešla

Žena expředsedy soc. dem. si Schwarzenberga dobírá také kvůli jeho řeči. Není mu rozumět, píše s tím, že to není lepší, ani když Schwarzenberg hovoří cizími jazyky.

Foto: Petr Horník, Právo

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) po setkání s prezidentem Václavem Klausem

Paroubková nerozumí, proč si novináři libují, že Schwarzenberg je politik, s nímž by zašli na kafé nejraději. „Nechápu to,“ uvedla s poukazem na setkání s knížetem před televizní debatou, na niž Schwarzenberg dorazil s drobky na motýlku. „Chvíli jsem nevěděla, komu mám utřít bradu prvnímu,“ napsala Paroubková v souvislosti s malou dcerou, kterou měla při sobě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Paroubek se zdraví s Karlem Schwarzenbergem

Tvrdík je „prase“

Schwarzenberg není jedinou osobou, jež si vysloužila od Paroubkové nelichotivá slova. Paroubkovou zklamali ti, kdo jeho muže nepodrželi, když odstoupil po volbách, které sice ČSSD vyhrála, ale bez koaličního potenciálu. Petra Paroubková uvádí, že se vlastně za jejího muže nepostavil nikdo. Zejména šéfovi volební kampaně Jaroslavu Tvrdíkovi má za zlé, že se pak sám držel zuby nehty svého místa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Tvrdík

„Nechci být k Jardovi hrubá ani nespravedlivá, nebylo by to fér. Mně vlastně nikdy nic špatného neudělal. Jen se k mému muži zachoval jako to zvíře, ze kterého je vepřové,“ napsala Paroubková.

Kritizuje i oba hlavní kandidáty na předsednický post v ČSSD  Bohuslava Sobotku (měl vyvodit odpovědnost po nepříliš velkém úspěchu strany při volbách do Evropského parlamentu) a Michala Haška. Ten se podle ní stal Tvrdíkovou loutkou. Pakt měli uzavřít bezprostředně po zastřelení podnikatele Václava Kočky mladšího na křtu Paroubkovy knihy, když se zdálo, že by to mohl být Paroubkův politický konec.

Ďuričko byl opilec a mluvil o Talmanové

Jako už dříve odmítla Paroubková v knize vazbu svého manžela s Kočkovým vrahem Bohumírem Ďuričkem, který si za čin odpykává trest vězení. Ďuričko se podle ní vždycky všude vnucoval a nezvaný se objevil i na svatbě Paroubkových. „Fakt, že mezi zvanými byla nejbližší rodina a jen pár přátel, mu nedělal vrásky,“ citovaly Paroubkovou stránky Parlamentní listy.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bohumír Ďuričko v soudní síni

Ďuričko prý rád pil a chvástal se. „O Lucii Talmanové tvrdil, že byla jeho milenkou, ale jediným důkazem pro jeho tvrzení byla jejich společná fotka z plesu ODS," píše Paroubková o manželce expremiéra Mirka Topolánka.

Přesto by Paroubkovou nenapadlo, že Ďuričko na večírku, kam ho nikdo nezval, zastřelí člověka. „Okamžitě jsem se polekala, že někdo zastřelil Toničku,“ byla její první reakce na telefonát o střelbě na oslavě. Tonička je fena baseta manželů Paroubkových.

Lži a drby, reagují osočení

Ukázky z knihy V botičkách od Diora vyvolaly nesouhlas osob, o které se Paroubková otřela. „Je frustrovaná,“ reagoval na iDnes Jaroslav Tvrdík a tvrzení označil za pavlačové drby. Bohuslav Sobotka věc nekomentoval, řekl jen, že paměti by se měly psát s větším časovým odstupem.

Michal Hašek o Paroubkové prohlásil, že lže.

"To jsem netušila, že (po Ďuričkově střelbě) Tvrdík sedí v restauraci s Michalem Haškem a plánuje, co bude dál bez Jiřího Paroubka," popisuje podle Parlamentních listů Paroubková údajnou schůzku v restauraci Monarch.

Hašek ale v době, kdy podle Paroubkové kul s Tvrdíkem pikle, pobýval v Brně. Z moravské metropole totiž večer ČT vysílala živě speciál Otázek Václava Moravce ke krajským volbám, kterých se jako lídr  ČSSD na jižní Moravě Hašek účastnil. Tvrdík pak pro změnu nemohl být v Brně, protože moderoval křest Paroubkovy knihy v Praze.

„Petra Paroubková si zcela vymyslela moji údajnou schůzku s Jaroslavem Tvrdíkem. Byl jsem celý večer v Brně, v pořadu mě viděly a slyšely stovky tisíc diváků, kteří jsou tak v přeneseném smyslu mými svědky proti lžím a výmyslům paní Petry Paroubkové,“ komentoval Hašek na dotaz Práva tvrzení Paroubkové.

Podle Haška se Paroubkové zhroutil odchodem jejího manžela z čela ČSSD vysněný svět. Hejtman považuje za smutné, že se Paroubková snižuje k hloupým lžím. Navíc naznačil, že knihu nepíše sama.

„Kolik dalších takových lží asi její kniha obsahuje? Je mi Petry Paroubkové svým způsobem líto, odchodem Jiřího Paroubka z čela ČSSD se jí evidentně zhroutil vysněný svět. Je smutnou výpovědí o ní samotné a lidech, se kterými svoji knihu píše, že se dnes snižují k hloupým lžím, ze kterých mohou být, jako v tomto případě, lehce usvědčeni,“ uvedl Hašek.

Reakci Karla Schwarzenberga se Novinkám nepodařilo zjistit, ministr je v současnosti v zahraničí, stejně jako Petra Paroubková, která s manželem vyrazila do USA.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a šéf asociace krajů Michal Hašek před novináři.

Reklama

Výběr článků

Načítám