Hlavní obsah

Pražský radní z ČSSD se podle nahrávky pokusil uplácet sto tisíci

Praha
Aktualizováno

Pražskou ČSSD zmítá kauza "sto tisíc za zvolení na kandidátku". Nový pražský radní pro oblast životního prostředí Lukáš Plachý (ČSSD) totiž měl nabídnout sto tisíc korun někdejšímu předsedovi místní buňky soc. dem. ve Vysočanech Ivanu Jirkovskému, a to za sehnání dostatku hlasů pro zvolení na magistrátní kandidátku. Jirkovský byl přitom v úterý večer vyloučen z ČSSD.

Článek

Na případ upozornily Lidové noviny, které mají k dispozici nahrávky zaznamenávající pokus o úplatek. Plachý k tomu prohlásil, že sice Jirkovskému peníze za pomoc při hlasování slíbil, ale prý jen na oko. Později oznámil, že nic nezaplatí. Plachý také tvrdí, že nahrávka byla sestříhána a hrubě zkreslena. A navrch obvinil Jirkovského, že si o úplatek řekl.

Plachý dodal, že neuvažuje o rezignaci na post pražského radního. Jirkovský nabízí jinou verzi kauzy. LN řekl, že peníze sice od Plachého nedostal, ale jen proto, že na případ upozornil ještě před obvodní konferencí. Podle deníku Jirkovský za desetitisícové částky už dříve pomáhal Plachého spojenci, šéfovi soc. dem. na Proseku Františku Kolínskému. Schůzky si začal časem nahrávat.

Jak ve čtvrtek informovalo Právo, Jirkovský byl společně s lídrem oranžových ve Kbelích Janem Štrofem a předsedou soc. dem. na Střížkově Janem Dufkem v úterý na obvodní konferenci ČSSD v Praze 9 vyloučen ze strany. Soc. dem. na Praze 9 přitom šéfuje Plachý. Podle Štrofa byl Jirkovský vyloučen právě za poukázání na korupční praktiky.

Plachý korupci odmítl

Plachý ve čtvrtek v tiskovém prohlášení rozeslaném Lidovým domem zcela odmítl jakékoliv korupční praktiky při sestavování kandidátek pražského zastupitelstva. „Výsledkem vnitrostranického šetření je závěr, že není prokázáno, že bych se já či pan Kolínský, jak tvrdí pan Jirkovský, dopustili jakéhokoliv protiprávního jednání,“ uvedl Plachý.

„Naopak se při konfrontaci faktů a zúčastněných osob jednoznačně prokázalo, že jednání v rozporu s etickými pravidly a stanovami ČSSD se dopustil pan Jirkovský, čehož důsledkem je i rozhodnutí o jeho vyloučení z ČSSD,“ doplnil Plachý, podle kterého byl o obsahu nahrávek informován i úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, který celou věc předal stranické kontrolní komisi.

Sobotka chce rychlé řešení, o kauze ví delší dobu

"Domnívám se, že pražská ČSSD by měla celý skandál rychle vyřešit," reagoval Sobotka. Vedení pražské ČSSD si kvůli tomu pozval na páteční jednání nejužšího vedení v Lidovém domě.

"Je třeba postupovat rychle, jednoznačně," míní Sobotka. Ten je přitom o kauze informován již delší dobu. V čtvrtek k tomu uvedl, že po obdržení stížnosti na podivné praktiky věc začal ihned řešit a předal ji stranickým kontrolorům. Sobotka zároveň prozradil, že kauza se v ČSSD řeší několik měsíců.

Svoboda chce, aby Plachý prokázal svou nevinu

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) bude po Plachém požadovat, aby prokázal, že je nevinen.  "Politik musí svou nevinu prokázat. Pokud ji (Plachý) neprokáže, budu žádat koaliční partnery, abychom z toho vyvodili důsledky," citovala ČTK Svobodu.

Plachý by podle něj musel například doložit, že nahrávka, která má jeho vinu prokazovat, je nepravdivá nebo zfalšovaná. Osobně prý s Plachým nemluvil, komunikuje ale s vedením ČSSD.

TOP 09 volá po rezignaci Plachého

"Nemůžeme dovolit, aby v zastupitelstvu zasedli lidé, kteří ještě v předvolebním období přistoupili k nezákonnému jednání a chtěli si svůj kredit ‚zaplatit‘, nikoli jej získat skutečnou prací," uvedl Tomáš Hudeček, předseda klubu pražských zastupitelů strany.

"Považujeme toto jednání za naprosto neetické a nemorální. Požadujeme okamžitou rezignaci Lukáše Plachého na všechny jeho funkce ve vedení hlavního města,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám